Oktober 2015: What’s hot & what is not in 2016?

interieurtrends _2016_stek

 

 

 

Wie of wat bepaalt nu eigenlijk wat komend seizoen of jaar een nieuwe trend is? En nemen wij dit met zijn allen dan maar klakkeloos over? Ik voel me er altijd lichtelijk dubbel over. Kijk bijvoorbeeld naar de jaarlijkse kersttrends, bij de één moeten de ballen in koper, brons of goudkleurig wil je niet hopeloos de plank misslaan met een ouderwetse kerstboom. Een ander zweert juist bij mat zwart en zilveren ballen, een derde gaat voor milieubewuste en duurzame versieringen. Al met al, door de ballen zie je het bos, in dit geval de kerstboom niet meer. Althans ik. Ik kan er niet omheen dat ik me toch altijd weer behoorlijk in het zogenaamde ‘commerciële ootje’ voel genomen. Gelukkig wisselen woontrends niet zo dramatisch als bijvoorbeeld kersttrends of modetrends. Onze manier van denken en voelen en onze wereld verandert ook niet dramatisch in één seizoen. Dat is een kwestie van een langere tijd. Omdat woontrends wat langer mee gaan, hoeven we ons interieur niet bij iedere nieuwe trend compleet te gaan vernieuwen. Dat scheelt! Met wat kleine aanpassingen en aanvullingen of een mooi nieuw kleurenplan op onze muren kunnen we toch leuk met de veranderende trends mee gaan.

 

Trendwatching

 

De trendwatchers, designers en stylisten zijn natuurlijk al veel langer bezig met de nieuwe woontrends en meubelcollecties voor 2016. Voor professionals zijn de nieuwste woontrends voor de winter van 2015-2016 natuurlijk al lang geen geheim meer. Maar niet alleen de trendwatchers, ook wij met zijn allen leven tegenwoordig in een beeldcultuur. Met de opkomst van de digitale fotografie, kunnen we zelf onze eigen foto’s bewerken in een handomdraai. Met een overvloed aan apps is het mogelijk om je foto om te toveren tot een heus kunstwerk. Een filtertje hier, een filtertje daar, you name it. The sky is the limit! Filmrolletjes ontwikkelen in de donkere kamer lijkt echt prehistorie. We zijn tegenwoordig allemaal fanatieke pinners, bloggers en instagrammers. We spelen de hele dag met beelden en gooien dagelijks tientallen interessante en minder interessante J beelden het internet op. Toch zijn er zeker mensen die het kijken naar en interpreteren van beelden beter ontwikkeld hebben als de gemiddelde facebooker. Gelukkig ook maar!

Stylisten en designers behoren vanzelfsprekend tot deze mensen. Intuïtief kiezen zij beelden die gaan over vernieuwing en nieuwe samenhang. Ze combineren oude waarden met nieuwe kleuren, vormen en materialen tot passende concepten. Ze zijn gewend beeldend te kijken en pikken naadloos veranderingen op. Trendwatchers zijn continu bezig met het beschouwen en het aanvoelen van veranderingen en tendensen op onze planeet, in ons eigen culturele kader of daarbuiten. Als je het over een langere periode bekijkt kun je zien dat trends samenvloeien met veranderingen in de tijd, met waardeverschuivingen. Maar ook zichzelf weer herhalen. In tijden van recessie willen we juist de crisis uit ons dagelijks leven bannen door een rijkdom aan stoffen en kleuren om ons heen te creëren, in hoogtij dagen zie je juist weer het tegenovergestelde, men wil weer terug naar de basis, naar de natuur en voelt men een drang naar sober en eenvoud en eerlijke materialen.

 

 

interieurtrends _2016_meike_harde_london_zow

Interieurtrends 2016 Meike Harde

 

 

Embryonic, the dawning of a new age

 

Trendwatcher Lidewij Edelkoort, toch wel de koningin onder de trendwatchers, heeft vorig jaar al uiteengezet wat de nieuwe trends voor 2016 gaan worden. Zij creëerde voor het Nederlands Interieur Instituut de Trend-forecast Interior & Lifestyle 2016 getiteld: ‘Embryonic, the Dawning of a New Age’.

De wereld gaat,volgens haar, een open fase tegemoet waarbij verdere ontwikkelingen mogelijk zijn. Het interieurgevoel van 2016 is optimistisch en intiem. We kijken hoopvol uit naar iets moois dat nog pril en teer is. Het wordt weer warm en gezellig thuis.

 

 

interieurtrends _2016_meike_harde_london_stool

Interieurtrends 2016 Meike Harde London Stool

 

 

interieurtrends _2016_meike_harde_london_dezeen

Interieurtrends 2016 Meike Harde Dezeen London

 

 

Zachte ronde & ovalen vormen

 

Zoals we allemaal weten en ervaren trekt de economie weer voorzichtig aan en iedereen durft weer wat positiever te zijn. De verharding maakt plaats voor een gevoel van opluchting en blijheid. En dus verzachting! Ook de vormen worden zachter en de materialen worden aaibaar. Lijnen vloeien en zijn niet meer zo strak en precies. Ook in ons interieur zie je dat sterk terug. Zoals ronde vormen die doen denken aan het begin van het leven, als een cocon. Dit thema, door Edelkoort ‘Egg’ genoemd, staat symbool voor nieuwe tijden. We beginnen als het ware opnieuw. We sluiten een donkere  periode af en kijken positief, vol vertrouwen en met nieuwe ideeën naar de toekomst. De kleuren zijn licht en helder en staan voor puur en transparantie. Openheid en eerlijkheid is belangrijk. Ronde en ovalen vormen worden gecombineerd met zachte, lichte, natuurlijke en vrolijke kleuren, zoals de huid- en poedertinten die we (ook) al zagen afgelopen jaar.

 

Egg – geborgenheid

 

Nestachtige vormen en breekbare materialen als keramiek maken deel uit van de interieurtrends 2016. Nestachtige vormen met grove structuren, gemaakt van bijzondere vezels en garens. Niet alleen van plantaardige- maar ook van dierlijke materialen. Zoals wol en ruwe zijde. Soms zelfs met de cocon nog zichtbaar. Deze ronde en ovale vormen zijn gevuld, bolvormig of geplooid. Het geeft een gevoel van geborgenheid. Eivormige objecten worden vaak gerelateerd aan kinderen. Maar in 2016 is het ook dé inspiratiebron voor volwassenen. Kleuren: gekleurde wittinten, of donkere kleuren die één, twee, drie of zelfs vier tinten lichter worden. Eigeel is het nieuwe roze.

 

Cocon – bescherming

 

Gequilte en geperforeerde materialen geven een beschermende en gesloten laag aan ontwerpen. Kleuren: van grijs naar (mos)groen. Mosgroen, als tegenhanger van alle zachte huidtinten, wordt een populaire kleur. Edelkoort verwacht, omdat mensen meer naar binnen gaan, ze de kleuren van buiten (de natuur) des te meer zullen gaan waarderen. Bij deze natuurtinten passen natuurlijk ook natuurlijke materialen. Leer ontmoet jawel, marmer en hout gaat samen met steen.

 

Gelaagd – comfort

 

In ons interieur is het padded (opgevuld) effect niet meer weg te denken. Ook wat betreft kleur is hier sprake van een lichte en wolkige sfeer. Alle kleuren lijken te zijn aangelengd met melk. Veel lichte tinten bruin, camel en oker. Lidewij noemt dit het ‘colour latte’ effect. Deze gelaagde constructie met natuurlijke materialen brengt een gevoel van comfort met zich mee. Kleuren: poeder- en nude tinten. De kleur zacht roze komt weer helemaal terug in 2016. Jippie!  Vintage meubels (dé trend van 2015) passen heel goed hierbij! Check de Duitse ontwerpster Meike Harde, nieuwkomer en geselecteerd voor de Duitse Design Award 2016

 

 

interieurtrends _2016_meike_harde_zieharsofika

Interieurtrends 2016 Meike Harde

 

 

interieurtrends _2016_meike_harde_broccoli_stool

Interieurtrends 2016 Meike Harde Broccoli Stool

 

 

Klassieke Herleving – luxe gevoel
Marmer is hét materiaal van 2015 en 2016. Vergeet interieurs met wit marmeren vloeren, dito leren banken en glazen salontafels met goudkleurige ramskoppen. Marmer is weer hot! Marmer maakt een revival in de vorm van een architectonisch patroon of 3D print. Marmer is een kalksteen die op natuurlijke wijze is ontstaan, onder hoge druk en onder invloed van hoge temperaturen. Zo gaat marmer super goed samen met pastel- of crèmekleuren en geeft marmer je interieur net wat meer luxe. Marmer matcht ook wonderschoon met gouden of koperen woonaccessoires (jawel, die andere fijne trend van 2015)

 

 

interieurtrends _2016_missoni_jocker_plaid

Interieurtrends 2016 Missoni Jocker Plaid

 

 

 

interieurtrends _2016_patricia_urquiola_mangas

Interieurtrends 2016 Patricia Urquiola Mangas

 

 

Breiwerkjes macramé – aaibaar

 

Ontwerpen met reliëf die uitlokken om even aan te raken, te voelen, te strelen. Alledaagse breiwerkjes  en macramé kunstwerkjes uit oma’s tijd blijven nog steeds populair. Denk alleen groter als je oma’s tafelkleedjes en kussentjes ! Zoals hele wanden, zitobjecten, XXL kleden en poefs. De ouderwetse omabloemetjes van vroeger verdwijnen uit beeld (vind ik persoonlijk toch jammer) men breit nu in geometrische vormen. De opkomst / revival van de ruit is een feit.

 

 

interieurtrends _2016_mangas_patricia_urquiola

Interieurtrends 2016 Patricia Urquiola Mangas

 

 

Mocht je jouw interieur willen pimpen naar de trends van 2016 met bovenstaande als reminder, dan zit je altijd goed! Mocht je toch nog hulp nodig hebben dan weet je me te vinden!

Have fun 🙂

Rosalisa