Sunflowerfields forever

By Rosalisa

ZONNEBLOEMENPLEIN

 

Wat is Amsterdam toch bijzonder! En wat mogen wij trots zijn op het statige Museumplein met zijn drie toonaangevende musea. Dit weekend (5 & 6 september) is het de beurt aan het Van Gogh Museum dat letterlijk en figuurlijk groots uitpakt met de feestelijke opening van haar nieuwe entree gebouw. Hierdoor vervalt de ingang aan de Paulus Potterstraat.  Het museum verbetert zo de logistiek en er is (nog) meer plek voor bezoekers, die vanaf hier beide vleugels van het museum kunnen bereiken. Het transparante glazen gebouw biedt plek aan de nieuwe foyer, waar de garderobe, museumwinkel, balies en het sanitair zich bevinden. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van van Gogh en zijn tijdgenoten. Op 2 juni 1973 werd het Van Gogh Museum geopend. Zo’n tien jaar eerder werd een overeenkomst ondertekend tussen de Staat der Nederlanden en de Vincent van Gogh stichting. De familie van Gogh droeg voor zo’n vijftien miljoen gulden ! een verzameling over aan de staat, bestaande uit 200 schilderijen van Vincent van Gogh en Paul Gauguin, 400 tekeningen en al Vincent zijn brieven. 

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_labyrint

Van Gogh Museum Zonnebloemen labyrint

 

 

van_gogh_museum_amsterdam_zonnebloemen

Van Gogh Museum Amsterdam Museumplein

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_labyrint_museumplein

Van Gogh Museum Zonnebloemen labyrint

 

 

SUNFLOWERFIELDS FOREVER

 

New York heeft John Lennon’s Strawberryfields in Central Park. Wij Amsterdammers vanaf vandaag een zonnebloemenveld op het Museumplein. Helaas niet blijvend! Met maar liefst 125.000 zonnebloemen waan je jezelf in een heus zonnebloemenveld als je door het 800 meter lange zonnebloemenlabyrint loopt. Inclusief een onverwacht maar meer dan welkom zonnetje. Alleen Vincent zelf ontbreekt helaas. Maar ja, je kan niet alles hebben. Het labyrint van zo’n 7.000 m² beslaat bijna de helft van het Museumplein. Zondag, einde middag, delen medewerkers van het museum gratis zonnebloemen uit aan het publiek. Met 125.000 uit te delen zonnebloemen kleurt niet alleen het Museumplein maar ook de hele stad geel. Yellow fever allover

 

FAN ART

 

Op een speciaal gebouwd fotodek heb je een mooi overzicht op het zonnebloemen labyrint voor je meest spectaculaire selfie ever! In dit labyrint vindt je drie bijzondere van Gogh inspiratiekamers: één kamer met van Gogh fan art, een andere met foto’s van het gehele bouwproces van de nieuwe entree en de laatste met singer-songwriters die ieder uur bijzondere optredens geven met speciaal voor dit evenement geschreven nummers geïnspireerd op Van Gogh.

De inspiratiekamer met Fan art is mijn favoriet. Vincent anno 2015, strak in het pak met zonnebril en baardje, Vincent met een mobieltje, Vincent in een zonnebloemenveld zonnebloemen aan het plukken, een afbeelding van Theo van Gogh om er maar eens een paar te benoemen. Door het labyrint hangen diverse uiteenlopende vragen over Vincent van Gogh van mensen uit de hele wereld. De antwoorden hierop zijn te vinden op een gratis te downloaden app Open Van Gogh Museum.

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_labyrint_inspiratiekamer

Van Gogh Museum Inspiratiekamer Fan Art

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_fan_art_portret

Van Gogh Museum Fan Art Portret Vincent

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_veld_fan_art

Van Gogh Museum Fan Art Vincent in Zonnebloemenveld

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_fan_art_telefoon

Van Gogh Museum Fan Art Vincent met mobiele telefoon

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_fan_art

Van Gogh Museum Fan Art Zonnebloemen labyrint

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_fan_art_theo

Van Gogh Museum Fan Art Theo van Gogh

 

 

ZONNEBLOEMENPRACHT

 

Vincent van Gogh maakte meerdere schilderijen van zonnebloemen. Van deze serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met vijftien zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen in een vaas. Deze laatste twee behoren tot één van de meest populaire schilderijen in de kunstgeschiedenis.

Vincent begon met het schilderen ervan in het einde van de zomer van 1888. De schilderijen gingen naar zijn vriend Paul Gauguin als decoratie voor zijn slaapkamer. Ze laten verschillende perioden van bloei van de zonnebloemen zien, van volle bloei tot verwildering. Nieuw was het gebruik van de vele intens gele kleuren. Onder de Franse zuiderzon maakte van Gogh zijn meest opzienbarende werken in een koortsachtig tempo, soms meerdere op één dag. Hij behaalde zijn grootste artistieke triomfen door de intense weergave van het licht van het zuiden op de door hitte geteisterde doeken. Een ongekende kleurenexplosie!

In een brief aan zijn broer Theo van Gogh schreef Vincent: ‘op de een of andere manier is de zonnebloem van mij’. Hij werd gekweld door een zenuwziekte, wat hijzelf noemde als ‘de stem van de verschrikkelijke luciditeit’. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de schilder pas 37 jaar oud, zoals men algemeen aanneemt, met een pistool een eind aan z’n leven maakte.

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_rijksmuseum

Van Gogh Museum Zonnebloemen labyrint Rijksmuseum

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_labyrint _concertgebouw

Van Gogh Museum Zonnebloemen labyrint Concertgebouw

 

 

VINCENT WILLEM VAN GOGH

 

…werd in Zundert (Noord Brabant Nederland) op 30 maart 1853 geboren en stierf in Auvers-sur-Oise (Frankrijk) op 29 juli 1890. Hij wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam zoals bij vele andere kunstenaars helaas (veel) te laat. Pas na zijn dood groeide zijn roem. Vincent produceerde al zijn werk in slechts tien jaar. Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht.

 

 

OOR-WEETJE

 

In 1888 kwam Paul Gauguin bij Vincent in het gele huis logeren. Nauwelijks twee maanden later volgde de breuk, tijdens een hoog oplopende ruzie over de plaatselijke cafébazin. Ze waren allebei verliefd op haar en hadden haar beide al vele malen geschilderd. Van Gogh haalde met zijn scheermes uit naar Gauguin, die zich nog net kon verweren, maar Vincent sneed per ongeluk zijn eigen oorlel af. Anderen beweren dat hij zelf uit eigen kracht een stuk van zijn oor sneed door zijn zenuwziekte. Volgens Duitse kunsthistorici zou Paul Gauguin van plan zijn geweest het gele huis in Arles na een verblijf van twee maanden te verlaten. Van Gogh zou hem boos achterna de straat op zijn gelopen, waarop een ruzie zou zijn ontstaan en Gauguin uithaalde met zijn degen en een deel van Vincent zijn oor afsneed. Vervolgens besloten zij beiden hierover te zwijgen. Gauguin om strafvervolging te ontlopen wegens het toebrengen van letsel en van Gogh om de vriendschap te behouden. Vervolgens zou van Gogh zijn oorlel aan een prostituee hebben gegeven en terug naar huis zijn gegaan. Drie variabele opties dus. Onthoudt de leukste!

Zijn broer Theo overleed een half jaar later. Deze liet een zoon achter, Vincent Willem, de grootvader van de bekende cineast en columnist Theo van Gogh. Vincent en zijn broer Theo liggen begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise.

 

 

van_gogh_museum_zonnebloemen_inspiratie_kamer

Van Gogh Museum Inspiratiekamer Zonnebloemen labyrint

 

 

Yellow is the new pink

Have fun 🙂

 

Rosalisa