Poppenhuizen voor Grown-Ups

Poppenhuizen. Wie kent ze niet? Maar wie denkt dat poppenhuizen alleen maar voor kleine meisjes zijn, heeft het mis. Ook bij menig volwassene, zoals ondertekende, gaat het interieurhart kloppen om zo’n mini droomhuis in te richten. De inspiratie van mijn eigen ‘volwassen’ poppenhuis is een combi van het Arne Jacobsen huis & dat van Elaine Shaw. Mijn huis is ook om aan de muur te hangen. Net zoals die van Arne J. De voorkant klap je open en voilá. Je kan zelfs een koperen naamplaatje van 3 cm laten maken. Hoe leuk. Uiteraard schreeuwt zo’n huis om ingericht te worden met alleen maar miniversies van zijn design meubeltjes zoals de Egg- en de Swan chair. Ben al de trotse eigenaar van the Egg Chair (Arne Jacobsen) the Ball Chair (Eero Aarnio) the RaR Rocket Chair & La Chaise (Vitra) Nu de rest nog. Wordt wel een echt Rosalisa huis. Kan niet wachten….

 

 

design_poppenhuis_mini_stoel_la_chaise_eggchair

Design Poppenhuis Egg Chair La Chaise

 

 

design_poppenhuis_mini_stoel_RAR_the_Ball

Design Poppenhuis the Ball RaR rocking chair

 

 

design_poppenhuis_mini_stoel_gebreid

Design Poppenhuis gebreid stoeltje

 

 

design_poppenhuis_mini_vloerlamp

Design Poppenhuis Vloerlamp

 

 

Arne Jacobsen Miiboxen poppenhuis

 

De basis van mijn toekomstige poppenhuis. Een ware mini replica van de Deense architect zijn eigen huis in Charlottenlund (schaal 1:16) MiniMii, een Deens bedrijf (Linda Stenberg) produceerde tot kort voorheen deze mini huizen op bestelling.  YouTube filmpje: Arne Jacobsen eigen huis: Exact hetzelfde. Briljant!

 

 

design_poppenhuis_klep_arne_jacobsen

Design Poppenhuis Arne Jacobsen

 

 

design_poppenhuis_hangend_arne_jacobsen

Design Poppenhuis Arne Jacobsen

 

 

design_poppenhuis_open_arne_jacobsen

Design Poppenhuis Arne Jacobsen

 

 

design_poppenhuis_eggchair_arne_jacobsen

Design Poppenhuis Arne Jacobsen

 

 

design_poppenhuis_modern_arne_jacobsen

Design Poppenhuis Arne Jacobsen

 

 

Elaine Shaw Clearview

 

Nog zo’n droomvilla en voorzien van alle moderne gadgets die je maar kunt voorstellen is ontworpen door Elaine Shaw, een dame uit Zuid Oost Londen. Moeder van 4. Zij ontwerpt de meest moderne poppenhuizen inclusief alle interieur items met de hand. Alles wordt minutieus en op ware schaal verkleind en nagemaakt in een mini versie. Een droomhuis voorzien van alle moderne snufjes zoals een IMac, X-Box, flat screen tv. en een desktop Apple computer. Dimbaar led licht in elke kamer. Wil ik ook! Een heus futon bedmatras en Art Deco schilderijen (geïnspireerd door een familie tripje naar Miami Florida waar ze de meest mooie Art Deco huizen zag) Zelfs een koelkastdeur die open en dicht kan of een alarmklok die je handmatig af kunt stellen. Smelt. Met haar moderne poppenhuizen hoopt Elaine op een ware revival. En ik met haar. Zij wil nog meer moderne huizen maken met gadgets van deze tijd. Een dame naar mijn hart! Van ouderwetse overdadig gedecoreerde Victoriaanse poppenhuizen worden we nou eenmaal niet meer echt opgewonden. Clearview is haar eerste 3 verdiepingen tellend huis, inclusief dakterras (hoog 79 breed 80 diep 46 cm) De MIPad, ook uit haar brein, is een poppenhuis wat je zelf kunt opbouwen door steeds een verdieping erbij te kopen. Zij verkoopt haar modellen via haar eigen bedrijf Miaim

You Tube filmpje: Elaine Shaw vertelt over de MiPad

 

 

design_poppenhuis_designer_elaine_shaw_clearview

Design Poppenhuis Elaine Shaw Clearview

 

 

design_poppenhuis_designer_elaine_shaw_clearview_open

Design Poppenhuis Elaine Shaw Clearview

 

 

 

 

design_poppenhuis_elaine_shaw_clearview

Design Poppenhuis Elaine Shaw MiPad

 

 

design_poppenhuis_elaine_shaw_MiPad

Design Poppenhuis Elaine Shaw MiPad

 

 

 

Nog meer moderne droomvilla’s

 

Menig interieurliefhebber zal ook de poppenhuizen van Boomini prachtig vinden. De huizen met de namen ‘White’ en ‘Wood’ zijn zelfs ontworpen door een architect en de geweldige meubeltjes door een interieurontwerper. De mooist vormgegeven moderne minihuizen vindt je op Brinca Dada  waar je zelf zó in zou willen wonen. Het is dat ze op schaal zijn, anders wist ik het wel…. Geïnspireerd op de minimalistische bouwwerken van architecten  Paul Rudolph en Tadao Ando. Het Emerson House, het Dylan House, het Edward House of het Zoe House.

 

 

design_poppenhuis_brinca_dada_emerson_house

Design Poppenhuis Brinca Dada Emerson House

 

 

design_poppenhuis_brinca_dada_Dylan_house

Design Poppenhuis Brinca Dada Dylan House

 

 

design_poppenhuis_brinca_dada_edward_house

Design Poppenhuis Brinca Dada Edward House

 

 

design_poppenhuis_brinca_dada_zoe_house

Design Poppenhuis Brinca Dada Zoe House

 

 

design_poppenhuis_kaleidoscope_house

Design Poppenhuis Kaleidoscope House

 

 

Kaleidoscope House

 

Youtube filmpje: funky inrichting van het Kaleidoscope Dollhouse

Uit  2001 is het Kaleidoscope House, een samenwerkingsproject met fotografe Laurie Simmons en architect Peter Wheelwright en Bozart Speelgoed (die speelgoed met toonaangevende hedendaagse kunstenaars produceert) Ingericht met een heuse accessoire lijn van modern meubilair door eigentijdse ontwerpers zoals bv. Karim Rashid, Dakota Johnson en Ron Arad. In het huis hangen foto’s, schilderijen en staan sculpturen, gemaakt  door kunstenaars zoals Cindy Sherman en Barbara Kruger. Tapijten van Judy Ross. Kunst van Jonathan Adler. Het huis heeft ook nog eens schuifbare transparant gekleurde wanden die, wanneer ze elkaar overlappen, van kleur veranderen. Een droom voor elke interieur fetisjist…

 

 

Handig: Maten & Stijlen

 

Poppenhuizen zijn er in alle maten. Dus dat is even puzzelen. Niet onbelangrijk: de verhouding moet wel kloppen tussen je kamers en je meubeltjes. De internationale standaardmaat is 1:12 (15cm) 1:6 (30cm) is voor barbiepoppen en miniatuur designstoeltjes van Vitra. Voor moderne speelgoedpoppenhuizen en bijpassende meubeltjes (het Zweedse merk Lundby) is de schaal weer 1:18 (10cm) Ook het precieze uiterlijk van poppenhuizen kan verschillen naar tijd, plaats en functie. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen er nieuwe typen poppenhuizen bij. In principe zijn er drie basistypen poppenhuizen:

-Huizen met een voorkant die open en dichtgeklapt kan worden.

-Inkijkhuizen, waarvan de achterkant open is en alleen de voorkant een gevel heeft.

-Kabinetpoppenhuizen, waarvan de kamers bestonden uit kisten die in een kast of kabinet waren geplaatst. Meestal zaten er glazen deuren voor.

 

 

Keep you posted over mijn poppenhuis.

Have fun 🙂

 

Rosalisa

 

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.