Okergoud, trendkleur van 2016

ColourFutures

Elk jaar ben ik weer reuze benieuwd welke nieuwe trendkleur AkzoNobel, het moederbedrijf van Flexa, in hun wereldwijde trendboek ColourFutures onthult! Altijd een feestje om het boek ColourFutures door te mogen bladeren, prachtig vormgegeven met oogstrelende mooi afgestemde kleurencombinaties & dito styling. Zo was 2015 het jaar van Copper Orange, één van mijn favoriete kleuren. En in 2014 had Teal de hoofdrol! Vorige week heb ik alsnog mijn slaapkamer teal blauw geschilderd. Oké, weliswaar de trendkleur van 2014, maar evengoed een hele fijne kleur. Die ook net zoals Copper Orange mooi te combineren valt met verschillende sferen.

 

De veertiende editie

AkzoNobel’s ColourFutures onderzoek wordt uitgevoerd door het Global Aesthetic Center. Zij nodigt jaarlijks een team van internationaal vooraanstaande en onafhankelijke designers, trendwatchers en kleurexperts uit om opkomende trends te bespreken. Wat een droom opdracht! Het blijft essentieel om elk jaar opnieuw vast te stellen hoe die paletten zich precies ontwikkelen en door welke factoren ze worden beïnvloed, van wereldwijde trendontwikkelingen tot verschuivingen in de heersende smaak. Na diepgaand onderzoek in het lab en in het veld bepalen deze experts gezamenlijk wat de trends en thema’s van het jaar moeten worden en in welke tinten dit vertaald wordt. Door een dialoog gaande te houden met professionals die ontwerpen voor de toekomst, krijgt AkzoNobel de kans om langetermijntrends te benoemen die nog in ontwikkeling zijn en ze te vertalen naar een toekomst waarin we ons allemaal kunnen vinden.

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016 (2)

Okergoud, Flexa ColourFutures 2016

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016 (3)

Okergoud, Flexa ColourFutures 2016

 

 

Kleuren van de toekomst

Het palet voor 2016 is ingetogen en verfijnd, met veel zachte midden nuances. Een warm en subtiel palet, maar met een prettige zweem van mysterie. De heldere kleuren uit het palet zijn bijvoorbeeld niet simpel of eenduidig, maar intrigerend. Zo is het eerder koraal dan oranje, vaker oker dan geel, meer middernacht dan blauw. Mijn favoriete kleurenpalet is dan ook okergoud, taupe, mosterdgeel en (hoe kan het ook anders) lichtroze. Zelfs met een bruin accent.

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016 (4)

Okergoud, Flexa’s trendkleur van 2016

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016 (5)

Okergoud, Flexa’s trendkleur van 2016

 

 Okergoud

Goud en goudtinten zijn volop vertegenwoordigd binnen de designwereld. Op design beurzen, maar ook in de architectuur, mode, beauty en in het interieur is goud niet meer weg te denken. Het geeft een glamourous feel en het combineert prachtig met vele verschillende kleurenpaletten.
May I proudly present to you: Dé trendkleur van 2016: Okergoud!

Okergoud is precies het juiste geel dat de invloed van goud op deze kleurtrends het best vertegenwoordigt. Een goudachtig okergeel, een kleur die fel genoeg is om de aandacht te trekken en goed te combineren is met andere tinten. Okergoud is vanaf 1 oktober in Nederland te verkrijgen onder het merk Flexa.

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016

Okergoud, Flexa’s nieuwe trendkleur 2016

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016 (6)

Okergoud, Flexa’s nieuwe trendkleur 2016

 

 

Looking Both Ways

Net als bij de dertien eerdere edities van het trendboek ColourFutures is de kleur van het jaar geïnspireerd door een groter idee. Voor 2016 is dat: ‘Looking both ways’. We staan op het kruispunt van twee tijdperken. Het belang van tradities aan de ene kant en de zin van moderne innovaties aan de andere. Nooit eerder was het zo belangrijk om verschillende visies en benaderingen een plek te gunnen. Want hoe vanzelfsprekend digitale en andere hedendaagse techniek ook is geworden, toch blijken we graag naar het verleden te kijken als inspiratiebron voor het design van de toekomst. Dualiteit, wat ook terug te vinden is in de kleur okergoud, is dan ook het onderliggende thema voor de trends van 2016. Dualiteit zoals bv. technologie die zo vanzelfsprekend is geworden in ons dagelijks leven dat het ineens weer bijzonder voelt om een gedrukt boek of potlood en papier in handen te hebben. Dit soort tegenstellingen spelen een rol in alle onderliggende trends:

 

Heritage & Future

De grondslag van je identiteit. Door aandachtig voor- en achteruit te kijken, wordt duidelijk waar je vandaan komt en waar je heen wilt. Wie zijn verleden omarmt wordt completer, kan de toekomst sterker tegemoet treden en die dus ook beter vormgeven. In dit kleurenpalet spelen roodtinten een hoofdrol. Ze verbeelden een rijk erfgoed en hebben tegelijkertijd een toekomstgerichte frisheid. Okergoud: Het goud in schilderijen van de oude meesters als in hedendaags design.

 

 

Okergoud_flexa_trendkleur_Heritage_future

Okergoud, looking both ways: Heritage & Future

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016_heritage_future

Okergoud, looking both ways: Heritage & Future

 

 

Dark & Light

Lang leve de nacht. Geniet van het mysterie en de schoonheid van het duister. Lichtvervuiling beïnvloedt ons leven veel meer dan we denken. Onderzoek wijst namelijk uit dat het belang van een ongestoorde nachtrust niet moet worden onderschat en dat we eigenlijk alleen nieuwe energie opdoen in een lichtdichte omgeving. In dit palet lijken veel kleuren naadloos in elkaar over te lopen, waarmee ze het karakter van het ‘gouden uur’ vangen: de tijd rond het ochtendgloren en de schemering.

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_2016_Dark&Light

Okergoud, looking both ways: Dark & Light

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_Dark&Light

Okergoud, looking both ways: Dark & Light

 

 

The Grid & Letting Go

Vrijheid binnen een kader. Om jezelf terug te vinden, moet je je soms losmaken uit het systeem, ook al is het maar tijdelijk. Vrijheid is namelijk alleen te begrijpen binnen de context van beperkingen. Je kunt je niet losbreken als er niets is om uit los te breken. Dit palet bestaat uit levendige, speelse kleuren maar wordt in toom gehouden door zwart en wit.

 

 

Okergoud_flexa_trendkleur_grid_letting_go

Okergoud, looking both ways: the Grid & Letting Go

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_grid&letting_go

Okergoud, looking both ways: the Grid & Letting Go

 

Words & Pictures

Het leven vastgelegd. Tegenwoordig leven we in een snelle beeldcultuur, alles wordt vastgelegd en gedeeld op Social Media. Kwantiteit wordt belangrijker dan kwaliteit en beelden dreigen hun zeggingskracht te verliezen. Woorden, gesproken of geschreven, dreigen het af te leggen in ons snelle bestaan. Maar het woord wint gelukkig weer aan kracht, zeker wanneer het in de juiste context wordt gebruikt. Dat verlangen naar woorden is terug te vinden in het gebruik van cijfers en letters als interieurdecoratie of architectonisch element. Het kleurenpalet dat hierop is gebaseerd maakt ruim gebruik van inktblauw en grafiet grijs, met daarbij als contrast kleuren uit de Smartphone en Social Media wereld.

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_words&pictures

Okergoud, looking both ways: Words & Pictures

 

 

Okergoud_Flexa_trendkleur_words_pictures

Okergoud, looking both ways: Words & Pictures

 

 

Prijzen

Flexa Creations Muurverf Extra Mat: v.a. € 23,95 (1 liter)
Flexa Creations Lak (hoog-, zijdeglans en mat): v.a. € 39,95 (1 liter)
Flexa Kleurstaal Okergoud (A5 formaat): € 0,70 (online via Flexa.nl)

Ik ga snel een litertje okergoud halen, ik weet al precies voor welke wand 🙂

Bronvermelding & Fotografie: Flexa ColourFutures 2016

 

Have fun!

Go okergoud!

 

Rosalisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.