Maart 2016: XL Botanisch

IMG_0525

 

 

Botanisch is dé trend!

 

 

In het interieur van vandaag kunnen absoluut geen groene tinten meer ontbreken. Dat betekent dat je helemaal los kunt gaan met groen, groen en nog meer groen! Deze zogenaamde Urban Jungle woontrend is hot! De kruidentuinrage is door pakweg half Nederland enthousiast opgepakt en ook de zogenaamde ouderwetse kamerplanten zijn niet aan te slepen. Koot en de Bie hun sanseveria’s (voor de iets oudere lezers onder ons) beleven een heuse revival, maar ook de hang- en vetplanten vinden gretig aftrek bij de tuincentra. Terrariums, minituintjes of heuse greenwalls (wandpanelen voorzien van écht mos) vinden hun weg naar onze woonkamers. Het moge duidelijk zijn, botanisch wonen is helemaal in!

 

Groene vingers

 

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat deze botanische trend niet helemaal mijn dingetje is. Natuurlijk houd ik van groen maar niet per definitie van planten (behalve een palmboom, die dan weer wel) en al helemaal niet van kamerplanten (behalve een cactus) En natuurlijk weet ik ook dat het naar binnen brengen van een stukje natuur voor een levendige en frisse touch in je interieur zorgt. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat planten een positieve invloed hebben op de gezondheid en productiviteit van de mens. En toch heb ik geen enkele hang- vet of vingerplant in huis… Maar gelukkig gaat de term botanisch wonen verder als dat. Het groen en de planten zijn wél de inspiratie van de trend maar je bent vrij om datgene eruit te halen wat bij jouw past. Dus denk groot en ‘out of the box’. En dan heb ik het niet over de zoveelste geïllustreerde vintage schoolposter van allerlei planten, bloemen of bladeren met Latijnse benamingen aan de muur en ook niet over glazen stolpen met veertjes, opgezette vlinders of insecten stillevens. Best leuk hoor. En ja, dat past inderdaad helemaal in de ‘botanischwonentrend’ maar wel een beetje voorspelbaar en afgezaagd zo onderhand, toch?

 

 

xl_botanisch_monstera_chair_philip_ahlstrom

XL Botanisch Monstera Stoel Philip Ahlstrom

 

 

xl_botanisch_vitra_poldersofa_hella_jongerius

XL Botanisch Hella Jongerius Poldersofa

 

 

 

Groene woonaccessoires

 

Groen in huis halen kan ook door mooie groene woonaccessoires. Vooral  XXL uitvergrote vormen of alles met een vette knipoog blijven mijn favoriet. De in hoogglans groen gespoten XXL uitvergrote monsterablad stoel van Philip Ahlström is waanzinnig.  Ben ook fan van de XL cactus, ontworpen door Guido Drocco and Franco Mello voor Gufram. Deze cactus heb ik eens tijdens een expositie mogen gebruiken. Ook leuk een serie vazen in de vorm van een gestileerde groen geglazuurde cactus van keramiek  of de cactus tandenstoker van Essey. De groene versie van de poldersofa (Hella Jongerius voor Vitra) blijft één van mijn favorieten net als de Egg chair in een groen wollen cashmere. Doordat groen zoveel verschillende tinten heeft, is het erg makkelijk in te passen in jouw eigen interieur en stijl. Groen matcht makkelijk in een industriële- maar misstaat zeker ook niet in een klassieke look. Groen is er in oneindig veel tinten en nuances, denk aan mosgroen, zeegroen, glas- of grasgroen om er maar eens een paar te noemen. Heldere tinten voegen iets fris en levendigs toe aan je interieur, donkere groentinten zijn meer ingetogen en serieuzer.

 

 

xl_botanisch_cactus_tandenstoker_essey

XL Botanisch Cactus tandenstoker Essey

 

 

xl_botanisch_keramiek_cactus_serax

XL Botanisch cactus keramiek Serax

 

 

xl_botanisch_cactus_guido_drocco_franco_mello_gufram

XL Botanisch Cactus Guido Drocco & Franco Mello voor Gufram

 

 

Nieuwe organische vormen

 

Doordat het plantenrijk uit zoveel mooie organische vormen bestaat zijn deze weer perfect te verwerken in allerlei accessoires zoals behang, dekbedden, serviezen en gordijnen. Deze organische vormen worden nog eens extra interessant en vernieuwend als ze worden toegepast op een andere manier. Door te spelen met voor de hand liggende motieven in oversized patronen of door het gebruik van verzadigde kleuren creëer je weer een hele nieuwe wereld. Tegenwoordig kan men met fotografie en beeldbewerking oneindig veel nieuwe vormen bedenken en creëren, allen geïnspireerd op de oorspronkelijke organische vormen. Dan maak je wat mij betreft pas écht een statement met de Urban Jungle trend.

 

 

xl_botanisch_newnature_catalpa_melissa_peen

XL Botanisch NewNature Catalpa Melissa Peen

 

 

xl_botanisch_newnature_wisteria_melissa_peen

XL Botanisch NewNature Wisteria Melissa Peen

 

 

xl_botanisch_newnature_redparrot_delphinium_melissa_peen

XL Botanisch NewNature Red Parrot Delphinium Melissa Peen

 

 

Melissa Peen

 

Een dame naar mijn hart is Melissa Peen. Zij ontwerpt behang op maat. Zo groot of zo klein als jij dat wilt. Haar ‘New Nature project’ is gebaseerd op het fascinerende feit dat biologische wortels uit de natuur kunnen worden veranderd door genetische manipulatie. Door in te zoomen op details van planten en bomen, creëert zij haar eigen natuur. De combinatie van hoge kwaliteit fotografie en beeldmanipulatie maakt het mogelijk om nieuwe patronen van hout, bomen, takjes en blaadjes, die niet door het menselijk oog kunnen worden gezien, werkelijk te maken.

 

 

xl_botanisch_komar_ into_the_wild _behang

XL Botanisch Komar fotobehang Into the Wild

 

 

xl_botanisch_komar_fotobehang

XL Botanisch Komar fotobehang

 

 

Komar

 

 

Het Duitse bedrijf Komar maakt de meest fantastische collectie foto behangen ever. Al sinds de jaren ´70 staat Komar wereldwijd bekend als marktleider in hoogwaardige kwaliteit foto behangen. De inspiratie voor de bijzondere designs komt van vele reizen over de wereld (National Geographic) met unieke landschappen en opvallende kleuren en vormen. Naast de foto behangen van bijvoorbeeld watervallen en herfstbossen, zijn er ook speciale collecties.  Zoals de serie ‘Into the Wild’. Let wel; met zeer hoge hebfactor!

 

 

xl_botanisch_komar_ into_thewild _behang

XL Botanisch Komar fotobehang Into the Wild

 

 

Muurtje vrij? Gewoon doen.

Have fun 🙂

Rosalisa

 

Sorry, the comment form is closed at this time.