Toegegeven, je moet er wat voor over hebben. Vergeet niet vooraf een supplement via het internet te kopen (€7,50 ook voor museumjaarkaarthouders) anders sta je voor niets te wachten in de lange rij buiten in de regen, zoals ik. Eenmaal binnen zou ik je jas lekker aanhouden, dat scheelt ook weer een half uur. In de 9 zalen tellende tentoonstelling, wordt je geduld wederom op de proef gesteld, want mocht je denken dat je de enige bent die daar in alle rust rond kan dwalen… Mooi niet dus 🙂 Op speciale donderdag- vrijdag- en zaterdagavonden is het museum ook exclusief geopend voor de Late Rembrandt tentoonstelling. Geniet van de verhalen van experts met een drankje en live muziek. (€35 per persoon)
Rijksmuseum Late Rembrandt tentoonstelling
VANAF 12 FEBRUARI TM 17 MEI 2015
Het Rijksmuseum presenteert dit jaar voor het eerst en éénmalig een groots overzicht van het late werk van Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) Meer dan 100 werken, geleend uit 35 collecties, uit topmusea en privé verzamelingen van over de hele wereld zijn te bewonderen. Deze unieke tentoonstelling Late Rembrandt richt zich op de laatste twintig jaar van zijn leven (vanaf 1652 tot aan zijn dood in 1669) Dit was een periode waarin de kunstenaar ingrijpende tragische persoonlijke verliezen en financiële tegenslagen te verwerken kreeg, waaronder een faillissement en de dood van zijn geliefde Hendrickje Stoffels en zijn enige zoon Titus. Toch produceerde hij zijn beste werk. Hij experimenteerde met verf en licht en wist een ongekende emotionele diepgang in zijn werk te brengen. Het leidde tot zijn meest gewaagde, individualistische en intieme werk.
Zelfportret
Zelfportret als Apostel Paulus
Zelfportret op 63 jarige leeftijd
Laatste Zelfportret
LEVENSLOOP
Rembrandt van Rijn werd als molenaarszoon geboren in Leiden. Na de Latijnse school schreven zijn ouders hem in 1620 in aan de universiteit. Rembrandt haakte al snel af. Hij werd schildersleerling bij Jacob van Swanenburch in Leiden en daarna bij Pieter Lastman in Amsterdam. Terug in Leiden vestigde hij zich, met Jan Lievens, als zelfstandig schilder. In die tijd schilderde Rembrandt veel bijbel taferelen in een precieze stijl met bonte kleuren. In 1631 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij veel portretopdrachten kreeg. In zijn werk werd het licht-donkercontrast steeds sterker, de toets losser, de composities dramatischer. Naast portretten schilderde hij veel historiestukken en maakte etsen en tekeningen.
Rembrandt trouwde in 1634 met Saskia Uylenburgh. Medio 1635 is hij een van de best betaalde Hollandse schilders en geeft hij samen met Saskia veel geld uit. In 1641 werd hun zoon Titus geboren, hun enige kind dat de volwassenheid haalt. Een jaar later stierf Saskia. In haar testament is bepaald dat Rembrandt ´het vruchtgebruik´ van haar nalatenschap krijgt, mits hij niet hertrouwt. Met Hendrickje Stoffels, zijn huishoudster en later zijn geliefde, kreeg Rembrandt in 1654 een dochter Cornelia. Hendrickje wordt door de gereformeerde kerk uitgesloten van de communie door haar ´hoererij´ met de schilder Rembrandt. Hij had toen al hoge schulden en moest zijn huis in de Sint Anthonisbreestraat en zijn bezit verkopen. Rembrandt, Hendrickje, Titus en Cornelia verhuizen naar een huurwoning aan de Rozengracht. Hendrickje overlijdt in 1663, vermoedelijk aan de pest. In 1668 overlijdt Titus. Rembrandt zelf stierf op 4 oktober in 1669 en werd begraven in een anoniem huurgraf in de Amsterdamse Westerkerk.
Het Joodse bruidje
Vrouw met Schoothond
Familie Portret
Jan Six
Batseba
Lucretia
Badende Vrouw
Juna
Geïnspireerd geraakt? Wil je ook kunst aan de muur? Of een heuse Wall of Fame? Maar weet je niet wat te kiezen? En kun je wel wat hulp gebruiken bij de (her)inrichting en styling van jouw eigen (droom)huis? Ik help je graag met een professioneel en persoonlijk interieur- en of kleuradvies op maat. Zie contact
Rosalisa
Sorry, the comment form is closed at this time.