Klein Wonen – Groots Inrichten

COMPACT WONEN IN DE STAD

 

Urban Living

 

Als het om onze woonwensen gaat, speelt niet alleen het soort huis & de grootte van de woning een rol. Ook de locatie is voor ons erg belangrijk. De stad blijft nou eenmaal trekken. Veel stadsbewoners leveren graag vierkante meters woonoppervlakte in om toch dichtbij of zelfs tussen de bruisende levendigheid van de grote stad te wonen.

 

Stijl is veel belangrijker dan het aantal vierkante meters van je woning

 

In de stad heb je toch vaak te maken met kleine(re) woonruimtes, waar we goed moeten nadenken hoe we ons huis inrichten. Ons dagelijks leven speelt zich nou eenmaal af op relatief minder vierkante meters. Een kleine ruimte kan best lastig zijn om in te richten, iedere vierkante meter is heilig & moet optimaal benut worden. Toch hoeven weinig vierkante meters geen belemmering te zijn voor een opgeruimd & stijlvol huis.

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Wandvullende Vakkenkast met een aantal mooie  Eyecatchers

 

Klein wonen betekent gewoon anders denken

 

Maar hoe kun je nou je een kleine ruimte inrichten, zonder dat alles meteen vol staat & er nergens rust is? Wil je s’ avonds speelgoedvrij tv. kijken? Wil je overdag een werkplek zonder eerst de opgevouwen was of de restanten van de lunch te moeten opruimen? Richt je ruimte slim & weldoordacht in.

 

 

10 Gouden Tips

 

01.Als je meerdere kleine ruimtes hebt in je woning, trek dan één stijl door & verbind zo de verschillende ruimtes. Zodat de ruimtes naadloos in elkaar overvloeien & alles één geheel is in plaats van verschillende kleine losse hokjes.

 

02.Creeer voldoende opbergruimte. Eerst opruimen , dan inrichten. Een van de aller- allerbelangrijkste voorwaarden voor een comfortabel thuis is zorgen voor een opgeruimd huis. Laat geen dingen slingeren & geef alles zijn eigen plek. Denk aan loze ruimtes waar je uit het zicht van alles in kunt opbergen.

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Plafondhoge Kast

 

03.Zorg dat je ruimte in de hoogte optimaal benut wordt. Bij kleine appartementen is het aantal kubieke meters dat effectief benut wordt veel relevanter dan het aantal vierkante meters vloeroppervlak. Als je klein woont, wil je de vloer graag zo leeg mogelijk houden. Zoek de opbergruimte daarom vooral hogerop. Maak optimaal gebruik alle muren. Hang planken (liefst) ‘onzichtbaar’ op aan de muur. Plaats smalle (liefst) plafondhoge kasten. Kies geen zware- maar juist ranke kasten, het liefst op pootjes. In principe geldt dit voor alle meubels. Alles op pootjes oogt namelijk én ranker én ruimtelijker.

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Plafondhoge Open Kast Bron architecturaldigest.com

 

04.Een ‘No-Go’ is je ruimte vol zetten met een heleboel kleine meubelstukken. Ga juist voor een statement piece zoals een mooie grote bank. Geen ruimte meer voor een salontafel? Laat lekker weg & zet een aantal bijzettafels & krukjes eromheen.

 

05.Hoeveel opbergmogelijkheden je ook hebt gecreeerd, de ruimte blijft hetzelfde dus klein. Kies daarom zorgvuldig uit welke bijzondere items je wilt laten shinen. Een aantal mooie eyecatchers in je interieur is genoeg. ‘Less is More’

 

06.Multifunctioneel inrichten. Creëer (indien mogelijk) een natuurlijke afscheiding van de ruimtes. Eenvoudig & reuze elegant. En net wat meer privacy. Een win-win situatie. Denk aan een roomdivider of kamerscherm. Keuze genoeg, van metaal, hout of rotan. Een andere razend populaire optie  is een stalen paneel met glas. Of maak er een zelf van plafond tot vloer met losse houten latten. Zodat de zichtlijnen vrij blijven. Een andere optie is een hangende scheidingswand. De keuze is reuze. Zet je bank eens met de rug naar je eethoek toe in plaats van tegen de muur. Speel met vloerkleden om de verschillende sub ruimtes van je ruimte te benadrukken zonder dat je hier veel licht of vierkante meters voor in hoeft te leveren.

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Kamerscherm Alana Woood

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Open Roomdivider van houten Latten

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Hangende Scheidingswand

 

07.Multifunctionele meubels. Meubels met dubbele functies zijn natuurlijk een pré in kleine ruimtes. Salontafels met opbergruimte, slaapbanken & modulaire meubels zijn ideaal. Een uitschuifbare eettafel? Overdag klein om aan te werken, s ’avonds uitgeklapt voor een diner met vrienden. Een kast met een geintegreerd bureaublad. Klaar met werken? Klap het bureaublad in & doe de kast weer dicht. Makkelijk verplaatsbare meubels doen het ook goed. Een speelgoedkist op wieltjes. Een rondje speelgoed ruimen ‘s avonds wordt een fluitje van een cent. Hup in de box & hup de kast in. En ja, hoe lekker een avondje speelgoedvrij bankhangen.

 

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

naduvi-3zitsslaapbank philipa boucle beige

 

08.Hou het licht! Maak optimaal gebruik van zoveel mogelijk daglicht. Verberg je ramen dus niet achter zware, donkere gordijnen maar kies juist voor lichte raamdecoratie. Lichte jaloezieën zowel houten als aluminium, vangen het licht op & sturen het de kamer in. Zeker als je de lamellen een beetje kantelt. Je ‘breekt’ de lichtstralen waardoor het licht de kamer binnenkomt. Hang licht doorlatende (linnen) overgordijnen op (liefst) van plafond tot vloer. Zo accentueer je ook nog eens de hoogte.

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Lichte raambekleding

 

09.Kleurgebruik. Om alles licht te houden hoeft niet te betekenen dat je al je muren wit moet laten. Een licht kleurenpalet werkt net zo goed, zo niet beter. Donkere accenten met warme tinten laat je terugkomen in kleinere items, zoals accessoires & kussens.

 

10.Materiaalkeuze. Maak je ruimte optisch groter. Hoe dan?Supersize’ je interieur met grote spiegels. Deze weerkaatsen niet alleen zonlicht, maar door de reflectie verdubbelen ze optisch de ruimte. Kies voor heldere materialen zoals glas of acryl om alles luchtig te houden. Ook glimmende oppervlakken zijn een goede keuze. Deze reflecteren het licht & hebben daardoor een ruimtelijk effect. Gebruik daarnaast een mix aan natuurlijke materialen & organische vormen zoals hout & steen, linnen, velvet & bouclé om een flinke dosis warmte toe te voegen.

 

Klein Wonen, GROOTS Inrichten

Supersize je ruimte met XL Spiegels

 

Ik heb al vele stadse woningen mogen (her)inrichten. Compact wonen maar met een overdosis aan stijl, rust & gezelligheid. Kun jij mijn advies gebruiken? Ik help je graag. Check mijn blog over de verschillende aangeboden advies pakketten.

 

Hoor graag van je

Have Fun ?

 

Rosa Lisa

 

 

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.