Juli 2015: ArtZuid

 

Rosalisa_column_Stek

Rosalisa column Stek ArtZuid

ART ZUID KUNSTROUTE 2015

 

Dat ik een groot fan ben van de tweejaarlijkse ArtZuid internationale beeldententoonstelling moge geen verassing meer zijn. In 2013 schreef ik al een column voor STEK magazine over deze geweldige openbare kunstroute van wereldklasse, waar Zuid wordt omgetoverd tot een tijdelijk openluchtmuseum. Het geeft het monumentale Plan-Zuid van Berlage meer aandacht en museale kunst wordt voor een nieuw en breed publiek (gratis) toegankelijk gemaakt. Wat wil je nog meer? Je kunt de kunstroute nog bezoeken tot 22 september 2015.

 

Cintha van Heeswijck-Veeger

Ik vertel nog even kort de geschiedenis. In 2009 liep Cintha van Heeswijck-Veeger met haar hondjes George en Tippie voor het Hilton Hotel en keek uit over de Apollolaan en Minervalaan. Ze bewonderde de grandeur van de lanen en concludeerde dat deze er nog precies zo bij liggen als de beroemde stedenbouwkundige H.P. Berlage (1856-1934) ze toentertijd getekend heeft, toen hij zijn wereldberoemde Plan Zuid ontwierp, geïnspireerd op de Boulevard Hausmann in Parijs. Monumentaal in aanleg en schilderachtig in opzet. Cintha is de initiatiefneemster van de ArtZuid Route

 

Wandelroute

Dus neem een dagje vrij en wandel in het zomerzonnetje langs alle kunstwerken. De 2,5 kilometer lange route gaat dit jaar weer langs de Apollolaan, de Minervalaan en de Zuidas. In de vijver voor het Rijksmuseum staan ook nog 2 grote beelden. Beide  gastcuratoren, Rudi Fuchs en Maarten Bertheux, hebben een innovatief tentoonstellingsconcept ontwikkeld met achttien podia of ‘museumkamers’ op de open plekken. De geselecteerde kunstenaars krijgen ieder een eigen podium dat wordt ingericht met meerdere monumentale beelden. De keuze voor groepen van beelden van één kunstenaar op een bepaalde plek is zeldzaam. Dergelijke groepen zijn wel te vinden in een museale omgeving, maar vrijwel nooit in de stedelijke omgeving.

 

Thema ArtZuid 2015

Het schilderij ‘Park van Saint-Cloud’ waarop wandelaars flaneren tussen de hoge bomen van Pieter Rudoph Kleijn, (Rijksmuseum) vormde de inspiratie. De lange rechte grasstrook van de Apollolaan en de Minervalaan is het podium voor de beelden, de hoge bomen zijn de coulissen. Een mise-en-scène van licht en schaduw wat steeds verandert door het zonlicht wat door de hoge bomen heen filtert.  Het uitgangspunt is de ruimte. Gestalten in de ruimte die moeten concurreren met hoge bomen, het verkeer en mensen. Vandaar is er gekozen voor robuuste kunstwerken, veelal monumentale verticale sculpturen en episch van karakter.  Hoog en statig op een sokkel geplaatst. Een selectie van beelden die onderling een verhaal vertellen of een dialoog aangaan en zich tegelijkertijd in maat en schaal moeten verhouden tot de architectonische en landschappelijke omgeving. Een beeld is een contour en pas als je er naar toe of omheen loopt krijgt het volume. Een beweeglijke wisselwerking tussen contour en volume. ArtZuid 2015 is een eerbetoon aan de klassieke, oeroude beeldhouwkunst.

 

Duna

Mijn lievelingsbeeld is van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. In Juli 2011 kon je een witte uitvoering van dit beeld, genaamd Echo. in het Madison Square Park (Manhattan, New York) bewonderen. En nu een prachtig bruine bronzen versie op de Apollolaan recht tegenover het Hilton Hotel.

 

Kunstenaars

De 21 deelnemende kunstenaars met in totaal 66 kunstwerken zijn internationale grootheden zoals Georg Baselitz, Jaume Plensa, Klaas Gubbels. Tony Cragg, Thomas Houseago,  Rebecca Warren, KAWS, John Chamberlain, Frank Stella,  Mimmo Paladino, Domenico Bianchi, Hans Josephsohn, Per Kirkeby, Michael Craig-Martin , Georg Herold, A.R. Penck, Hubert Kiecol, Markus Lüpertz, Ulrich Rückriem, Thomas Schütte, Markus Lüpertz en last but not least R Tal.

 

Rondleidingen & Audiotours

Dagelijks zijn er op vaste tijdstippen rondleidingen in het Nederlands en Engels met medewerking van professionele kunsthistorici en kunstenaars. Daarnaast is er een app met audiotour. ArtZuid biedt een gratis te downloaden educatieprogramma aan scholen aan. Ook zijn er ‘artist talks’ en lezingen over de tentoonstelling in de omliggende hotels en in musea en speciale lezingen in de ‘museumkamers’. Het ArtZuid Paviljoen is de centrale ontmoetingsplek. Naast een hapje en een drankje zijn hier de catalogus en routekaarten verkrijgbaar.  Al met al een geweldig initiatief, waar ik persoonlijk erg blij van word en waar we terecht trots op mogen zijn! De derde editie in 2013 trok maar liefst 380.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. ArtZuid staat nummer 10 op de lijst van gratis toegankelijke publieksevenementen in Nederland.

 

Geniet van het zonnetje & vooral van alle mooie beelden in mijn geliefde Oud-Zuid.

En laat je inspireren

Have fun 🙂

 

Rosalisa