Fong Leng’s Leren Wandkleden

IN STIJL

 

Afgelopen zondag 4 juni was de feestelijke opening van de expositie van Fong Leng.  ‘A Fusion of Fashion and High Art’ in Morren Galleries, sinds kort de directe buur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Inclusief een bont gezelschap van kleurrijke bijzondere mensen, veel baretten, champagne, sigaretten & lekker harde muziek. De eigenzinnige Chinees-Nederlandse modeontwerpster Fong Leng (voluit Fong Leng Carla Maria Tsang geboren in Rotterdam 1937) exposeert voor het eerst in een moderne galerie voor hedendaagse kunst. Ergens tussen 18 en 200 jaar en nog steeds weet zij als geen ander om er een topfeestje van te maken.

 

Oké, haar gasten moesten even op haar wachten, want la Grand Dame Fong Leng was uiteraard fashionably late. Maar het zonnetje scheen, de drank vloeide rijkelijk en haar stijlvolle entree mét 2 hazenwindhonden aan de met rode poepzakjes gedecoreerde riemen maakte alles meer dan goed. Gekleed in stylish zwart met groene baret, groen collier en groen leren jasjurk. Roodgelakte nagels, rood gestifte lippen en hippe zonnebril. De excentrieke Grand Dame van de fashion still rocks like hell!

 

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & High Art

Fong Leng

La Grand Dame herself

 

Fong Leng a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Grand Opening Expo

Fuck Barbie. Foto Maartje Pronk

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Masks

People & Masks

 

 

MODE

 

Fong Leng is natuurlijk bij iedereen bekend door haar kleurrijke en extravagante ontwerpen vanaf begin jaren zeventig. Helemaal met haar mantels, haar zogenaamde lange jasjurken van onder andere python leer. Met uitbundig geappliqueerde prints van slangen, apen, tijgers en andere exotische figuren. Het waren ‘in stof vertelde sprookjes’ theatraal, extravagant en uitbundig. Net zoals miss Fong Leng zelf. Mathilde Willink was een van haar bekendste klanten en tevens een belangrijke ambassadrice voor haar collectie. Door de gevestigde orde van Nederlandse couturiers en vooral ook de modepers werd er een beetje (onterecht) op haar neergekeken. Fong-Leng was immers autodidact en vóór haar tijd waren modeshows in Nederland ingetogen en vooral heel erg keurige salonpresentaties. Haar shows waren het tegenovergestelde: gigantische happenings met dansende modellen op de catwalk en champagne in overvloed. In 1969 opende zij haar eerste boetiek op de Nieuwendijk in Amsterdam. In 1971 opende ze Studio Fong Leng in de P.C. Hooftstraat, die de toenmalige jetset naadloos wist te vinden.

 

 

Fong Leng expositie A Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng A Fusion of Fashion & high Art

Poster Expositie A Fusion of Fashion & High Art. Foto Dennis Veldman

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Jungle Friendship

Wandkleed Jungle Friendship

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Jungle Friendship. detail tijger

Wandkleed Jungle Friendship detail Tijger

 

 

Wat niet iedereen weet is dat behalve de opvallende creaties waar ze beroemd mee werd, Fong Leng ook confectie heeft gemaakt. Zij had een eigen lijn met meer draagbare kleren en ontwikkelde diverse kinder- & sportcollecties voor onder meer Levi’s en Adidas. Ook maakte ze (toen al) dekjes voor honden. Hoe leuk! Helaas ging Fong Leng in 1987 failliet doordat zij investeerde in de merchandise voor de Olympische Spelen. In 1984 was Amsterdam, naast Barcelona, namelijk een van de kandidaten om de Olympische Spelen van 1992 te organiseren. De eer ging naar Barcelona….

 

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Fossils in the Deep Purple Sea

Wandkleed Fossils in the deep purple Sea

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Galapagos

Wandkleed Galapagos

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Galapagos detail

Wandkleed Galapagos detail

 

 

 

INTERIEUR

 

De afgelopen jaren heeft Fong Leng haar focus verlegd naar de toegepaste kunst. Het is vind ik een kleine en logische stap van mode naar interieurcollecties. Ik zelf ben ook een bewijs hiervan. Afgestudeerd als modemeisje, maar inmiddels al jaren intensief gefocust op interieur. Bij Fong Leng zit er weliswaar veertig jaar tussen, maar haar stijl is constant en dus nog steeds feilloos te herkennen. Zij gebruikt nog steeds dezelfde leertechnieken die ze eerder in haar modecarrière ook gebruikte maar nu voor haar vrije werk zoals haar leren schilderijen, wandkleden en andere interieur items. Technieken zoals applicatie* incrustatie* matelassé* smokwerk* en plissé* worden perfect en naadloos uitgevoerd. Thema’s zoals sterke vrouwenfiguren en exotische dieren staan ook nog steeds centraal.

 

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Woman in Pink

Leren Schilderij Woman in Pink

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Woman in Green

Leren Schilderij Woman in Green

 

 

Een logische samensmelting dus van fashion & high art. Een hele serie interieurproducten draagt inmiddels al haar naam. Allemaal met zeer hoge heb-factor. Je bent gewaarschuwd. Geappliqueerde schilderijen en wandkleden van suède, bont en leer op een zijden achtergrond. Enorm grote leren geappliqueerde kamerschermen, banken, stoelen, poefs en rolkussens. Ik vind het allemaal prachtig. Ze reist tegenwoordig veel naar Italië om deze te fabriceren. Zou zo met haar mee willen….

 

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Leren Stoelen

Leren geappliqueerde Stoelen. Foto Maartje Pronk

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Rolkussens Monkey & Crocodile

Leren geappliqueerde Rolkussens Monkey & Crocodile. Foto Maartje Pronk

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Ottoman Reptilia

Leren geappliqueerde Ottoman Reptilia

 

 

Daarnaast heeft ze een serie robuuste halskettingen met antieke motieven ontworpen, maar wel met een moderne feel. Ieder collier is uniek en gemaakt van voorwerpen die zij op haar reizen heeft verzameld. Het groene collier droeg ze zelf op haar opening.

 

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Collier orange

Collier Oranje

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Collier green

Collier Groen

 

 

Mini Cursus:

*Appliqueren: een stof voorzien van oplegwerk, zogenaamde applicaties.

*Incrusteren is het inleggen van hout met bijvoorbeeld messing of ivoor.

*Matelasseren is een textiel-techniek waarbij men dikte of reliëf krijgt door de stof met een wattine onderlaag met stiksels te bewerken.

*Smokken is het rimpelen van stof met elastiek.

*Plisseren is het aanbrengen van fijne plooien in een bij voorkeur gesteven stof.

 

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Native American detail

Wandkleed Native American detail

 

Fong Leng Expo a Fusion of Fashion & high Art

Fong Leng Wandkleed Native American

Wandkleed Native American

 

 

Fong-Leng exposeert van 4 juni tot en met 9 juli.

Gaan dus!

The Morren Galleries

Stadhouderskade 42 Amsterdam

 

Have fun 🙂

 

Rosalisa

Ps.  Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Sorry, the comment form is closed at this time.