Eggcellent – Gold Fever

EGGS UP

 

Joehoe, het is alweer bijna Pasen!

Ik vrees dat ik nu écht te oud ben om nog voor dag & dauw paaseieren te gaan zoeken in de tuin of op het dakterras. Lig tegenwoordig liever wat langer op bed totdat de uiteraard biologische eitjes zachtgekookt & wel op tafel staan.

Pasen is een legitieme reden om eens heerlijk uit te pakken met je ontbijt- of brunchtafel. Elk jaar vind ik het weer een feest om te bedenken in welke eierdopjes ik dit jaar mijn eitjes wil laten shinen op de paastafel. Niet in zo’n standaard saai dopje maar in een überhip exemplaar. Zo waren vorig jaar de Sumo worstelaars mijn absolute favoriet. Dit jaar ga ik op chic. Met mijn favoriete interieurtrend City-chic kan een dosis glam op de paastafel natuurlijk niet uitblijven. Dus kies ik anno 2019 voor Designdopjes met een hoofdletter D.

 

 

 

MIJN EGGCELLENT TOP 5 EIERDOPJES

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent eierdop zilver Francis Howard

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent eierdop zilver Francis Howard

 

 

01.Een bijzonder vormgegeven modern design eierdop gemaakt door de zilversmeden van Francis Howard (Sheffield UK) De zilveren gebroken eierschaal staat op een platte ronde schotel. Diameter 9cm. Vanbinnen is de dop verguld om aanslag van het eigeel te voorkomen. Jaja, zelfs daar is over nagedacht. Maar dat mag ook wel voor de prijs van €445. Je kunt de eierdop ook nog personifiëren door deze te laten graveren. De graveerkosten bedragen €1 per letter of teken, een logo kost €15. Toegegeven het kost wat, maar dan heb je ook wat 🙂

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent eierdop zilver vergulde kippenpootjes Francis Howard

 

 

02.Een zilveren eierdop op vergulde kippenpootjes. Eveneens ontworpen door Francis Howard (Sheffield UK) De totale eierdop is zo’n 6 cm hoog. Ook deze eierdop is graveerbaar. Prijs €295

 

 

Eggcellent eierdop rvs Alessi

 

 

 

03.Tweedelige rvs-eierdopjes ontworpen door Marianne Brandt (Bauhaus 1926) Zoals in veel van haar ontwerpen verenigt de kunstenares ook hier de drie basisvormen van de cirkel, cilinder en bal. De cilinder wordt op een ronde bodemplaat geplaatst. In de cilinder zit een uitneembare halve cirkel, die als drager voor het ei fungeert. Het eierdopje valt op door zijn eenvoud & functionaliteit, net als zijn superieure uiterlijk. Het geometrische ontwerp is typerend voor de esthetiek van het huis- & keukengerei van de 20e eeuw & markeert de overgang van klassiek handwerk naar industrieel ontwerp, dat vooral door Bauhaus werd bepaald. Gemaakt van glanzend gepolijst roestvrijstaal. Anno 2019 ziet het eierdopje er nog steeds modern & elegant uit. Sinds 1995 wordt de eierdop geproduceerd door de Italiaanse fabrikant  Alessi volgens het oorspronkelijke ontwerp. Prijs €80

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent eierdop le Nid Ramequin Alessi

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent eierdop le Nid Ramequin Alessi

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent eierdop le Nid Ramequin Alessi

 

 

04.Eierdop Le Nid Ramequin is ontworpen door ontwerper Christian Ghion (2012) met het advies van sterrenchef Pierre Gagnaire. Het rauwe ei wordt in de oven /le nid ramequin gelegd totdat het de gewenste consistentie heeft bereikt. Een speciaal soort bereiding die de aandacht trekt & je smaakpapillen zal verrukken. De schaal, ramequin genoemd, gebruik je voor het serveren & presenteren van kleine gerechten. Denk aan een gekookt ei of crème brulee. Het is een driedelig ontwerp. De ramequin van wit keramiek heeft een ruwe buitenzijde voor een optimale grip. Het onderstel & de roestvrijstalen ring zijn van roestvrijstaal. Geschikt voor gebruik in de oven of voor het pocheren in heet water. Uitgebracht door Alessi. Prijs €49

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Rocket eierdop bladgoud

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Rocket eierdop bladgoud

 

 

05.Twee Rocket eierdopjes van bladgoud ontworpen door Sebastian Frank (München) Dit strak vormgegeven design is onbreekbaar, stapelbaar & vaatwas bestendig. Alhoewel ik persoonlijk de bladgouden variant toch even met de hand zou afwassen. Verkrijgbaar is diverse kleuren. Prijs €40

 

 

DESIGN VERPAKKING

 

Vroeger werden de eieren in manden vervoerd. De eierdoos is pas in 1911 uitgevonden door dagbladredacteur Joseph Coyle uit Brits Colombia, om een ​​geschil op te lossen tussen een lokale boer & hoteleigenaar omdat de eieren vaak kapot werden geleverd. Tegenwoordig kun je echt niet meer aankomen met zo’n ouderwetse kartonnen eierdoosje als verpakking. Want het oog wil ook wat.

Wil je je eitje al meteen een meerwaarde meegeven dan kies je ook een coole verpakking. Ook het jasje eromheen telt tegenwoordig mee. Niet alleen voor het oog maar ook om de verkoopwaarde te verhogen. De functie van een eierverpakking is niet meer alleen om het product binnenin te beschermen. Veel verpakkingen die worden ontworpen zijn innovatief, ingenieus, intrigerend & ook niet onbelangrijk gemaakt van milieuvriendelijke materialen. En tja, hoe creatiever, hoe hoger de prijs…

 

 

MIJN EGGCELLENT TOP 5 VERPAKKINGEN

 

 

01.Dit had Paolo Parisi (Italië) dé Egg-Guru, ook snel begrepen.

De ontwerper, bij de media bekend om zijn milieuvriendelijke projecten, bedacht een innovatief project dat een revolutie teweegbracht in de traditionele verpakking van de eieren. Hij verpakte zijn eieren namelijk in een organisch textiel, een zogenaamd anti-shockdoek, dat schokken absorbeert & breken voorkomt tijdens het transport. En dus zorgt voor een betere & gemakkelijkere levering van de eieren. Het super inventieve creatieve idee is dat de organische stof, een bio-weefsel & biologisch afbreekbaar vilt met kleine zaden van marjolein vooraf is ingezaaid. Dus eenmaal in een pot met aarde geplant & na zorgvuldig te zijn bewaterd, bloeit er zowaar een marjolein plant, waarmee je “L’ovoo assoluto” kunt bereiden. Een Parisi-recept op de achterkant van het pakket. Op de voorzijde van zijn verpakking staat een portretfoto gemaakt door zijn vriend Oliviero Toscani & zijn handtekening. Op elk van de 6 eitjes binnenin staat eveneens zijn handtekening zodat het ei gelijk verheven wordt tot een Design-ei & je dus gerust ook €1,20 per eitje mag neertellen.

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Paolo Parisi

 

 

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Paolo Parisi

 

 

02.Nog zo’n mooie verpakking is de Egg Guardian door Stephanie Alexander (Australië)

Dit eierdoosproject is een conceptueel verpakkingsontwerp voor eieren bedoeld om afval te verminderen. Het product is herbruikbaar & gemaakt van aluminium vanwege de recyclebare eigenschappen, duurzaamheid & het vermogen om gemakkelijk te worden gereinigd. De Egg Guardian vouwt plat, zodat de gebruiker het gemakkelijk mee naar de winkels kan dragen. Open het & vul het met de gewenste hoeveelheid benodigde eieren. Briljant!

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Eggguardian

 

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Eggguardian

 

 

03.Nestbox ontworpen door Dénes Janoch (Hongarije)

Zij liet zich inspireren door vogelnesten. Uit één vel karton gesneden (& ingelegd) dankzij het gebruik van de laser. Prachtig door zijn eenvoud.

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Nestbox

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Nestbox

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Nestbox

 

 

 

04.Eierpakket door Azul Prado (Argentinië)

De perceptie van kwaliteit kan al vanuit het schap worden doorgegeven. Biologische eieren zijn groter, hebben een betere smaak & de prijs is meestal hoger. Zou het niet leuk zijn als je verpakkingen dan niet gewoon waren? Bedacht als een soort van voortzetting van de natuurlijke plaats waar kippen hun eieren in het kippenhok leggen. Inclusief een bedje stro.

 

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Azul Prado

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Azul Prado

 

 

05.EGG6 door Sichen Sun (USA)

Dit innovatieve verpakkingsproject voor eieren heeft verschillende designprijzen gewonnen. De spiraalvormige sneden aan de rand fungeren als veren in een matras & zorgen voor een zachte & elastische ondersteuning voor de eieren. Zowel het deksel als de lade hebben spiraalvormige gaten om schokken die kunnen optreden tijdens transport te verminderen.

 

 

 

eggcellent_gold_fever

Eggcellent Verpakking Ontwerp Egg6

 

 

MIJN EGGCELLENT PAASTIP

 

Deze eierdopjes & verpakkingen zijn gewoon te cool om maar eens per jaar mee uit te pakken. Kijk manlief eens extra lief aan voor een standaard zondagochtend ontbijtopbed inclusief croissants & zo’n hip eitje. Daar word ik persoonlijk nou egg-cited van.

Vrolijk Pasen!

Have fun 🙂

Rosalisa

Sorry, the comment form is closed at this time.