DIA DE LOS MUERTOS 2020 -100% CORONA PROOF

MEXICAANSE DAG VAN DE DODEN

 

Door mijn vele reizen naar mijn geliefde Mexico ben ik al vroeg gefascineerd geraakt door de Dag van de Doden. Ik vind het iets heel moois hebben. En in tegenstelling tot veel anderen totaal niet luguber. Ik vind het bewonderenswaardig & leerzaam hoe de Mexicanen schijnbaar vertrouwd & zonder angst met de dood dealen. De gedachte is dat de doden niet zouden willen dat de nabestaanden rouwen & verdrietig zijn & dat het leven van de doden gevierd moet worden. Men viert niet de dood maar het leven!

 

 

COVID_19 PANDEMIE

 

Helaas is dit jaar, vanwege de ons aller bekende Covid_19 Pandemie, deze bijzondere feestdag nergens op de wereld mogelijk. Normaliter worden ook in het Vondelpark (Amsterdam) op 2 november jaarlijks in de grote vijver honderden drijvende bootjes met lichtjes te water gelaten. Dit jaar gaat dat natuurlijk ook niet door. Heel erg jammer, want het is zo bijzonder. Een gelegenheid om dierbaren die gemist worden te herdenken. Iedereen is welkom om een brandend lichtje te water te laten, ter nagedachtenis van een bijzonder iemand. Honderden drijvende lichtjes in de vijver, midden in het park. Verdriet wordt immers minder erg door schoonheid & door het te delen met elkaar. Ik vind het prachtig. Zo mooi, zo sereen. De dood heeft een neutraliserende kracht; iedereen is gelijk aan het einde. Soms moeten mensen eraan worden herinnerd. En dat gebeurt dus precies ook op 1 & 2 november.

 

covid_19_dia_de_los_muertos_allerzielen

Allerzielen Vondelpark. Een zee van drijvende bootjes met lichtjes

 

 

EEN THUIS ALTAAR

 

Omdat we inmiddels al zó gewend zijn om vanuit thuis te werken, is een thuis altaar natuurlijk dé manier om in deze tijd je dierbare overledenen te eren. Zo kunnen we toch de traditie in ere houden door bij je dierbaren stil te staan zonder dat je de deur uit hoeft. 100% Corona Proof dus.

 

Ofelia Esparza maakt een altaar voor El Día de los Muertos (Day of the Dead)

 

 

WAT ZET JE NOU OP EEN THUIS ALTAAR?

 

*Foto’s van de dierbare overlevenden.

*Verse bloemen, wiens geur de teruggekomen zielen welkom doen voelen.

*Gekleurde slingers van papel picado (uitgeknipt papier)

*Een dag van de Doden brood (pan de muertos) een broederlijk aanbod aan de zielen (katholicisme)

*Suikergoed skeletjes, die de dood & zijn aanwezigheid verbeelden.

*Eten, het favoriete gerecht uit de regio of het lievelingseten. Vaak ook fruit, appels, sinaasappels, gesuikerde pompoen & tamales.

*Drank, zoals tequila & mezcal om de ziel van de overlevende te relaxen. Als deze tijdens zijn leven ook rookte, dan inclusief een pakje sigaretten.

*Kaarsen, want deze begeleiden de doden terug naar het altaar & het dodenrijk. Kaarsen verbeelden hoop, licht & geloof.

*Verschillende verdiepingen, het symbool voor aarde & hemel.

*Bloemenboog, die de ingang naar het dodenrijk symboliseert.

*Religieuze plaatjes zoals La Virgen de Guadalupe.

*Zout op een klein schaaltje om de ziel te zuiveren.

*Glas water, om de dorst te lessen van de overlevende na zijn lange reis.

*Persoonlijke dingen van de overlevende, zodat hij of zij zich thuis voelt.

*Diverse versieringen zoals skeletjes & beestjes van papier-maché of klei *Wierrookhouders.

 

 

covid_19_dia_de_los_muertos_allerzielen

Thuis Altaar

 

 

covid_19_dia_de_los_muertos_allerzielen

Thuis Altaar

 

 

MEXICAANSE IDENTITEIT

 

De Dag van de Doden is een nationale feestdag die heel uitbundig wordt gevierd in Mexico. Het is de dag waarop de doden worden geëerd met ofrendas (privé altaartjes) cartonerías (papier maché poppen zoals Catrina) & talrijke rijkelijk versierde calaveras (doodskopjes) Elk altaar is verschillend, afhankelijk van de streek met regionale bloemen, fruit & eten. Op deze dag worden de graven gepoetst & vinden er talrijke optochten & processies plaats. Men bezoekt de graven van dierbaren & offert er hun lievelingsvoedsel & drank. Na afloop eet & drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Ik vind het een must dat deze traditie in ere wordt gehouden. Het is een onderdeel van de Mexicaanse identiteit.

 

 

 

 

 

CATRINA

De Mexicaanse Nikki Tutorials:  Makeup tips & tricks: Hoe word ik een prachtige Catrina?

Jessica Quila

 

 

 

 

De Dag van de Doden brengt één van de grootste verschillen tussen de Mexicaanse- & onze cultuur in beeld. Een 180-graden kloof tussen de houding ten opzichte van de dood. Mexicanen houden de dood in de buurt, zij behandelen de dood met vertrouwdheid, zelfs met gastvrijheid in plaats van angst. La Catrina belichaamt die filosofie & toch is ze veel meer dan dat. Catrina symboliseert Mexico.

Wil je meer over La Catrina weten? Wie is zij? Waarom is zij een skelet? Waarom draagt zij elegante outfits? Waarom is zij zo populair? Wat betekent Catrina eigenlijk? Lees dan mijn eerdere blogs:

https://www.rosalisavilla.com/dag-van-de-doden

https://www.rosalisavilla.com/mexicaanse-dag-van-de-doden

 

 

covid_19_dia_de_los_muertos_allerzielen

Beautiful Catrina. Photo Caroline Ortonez

 

 

SCHEDELS VAN SUIKERGOED & CHOCOLADE

 

Overal zie je schedels in banketbakkerijen (Pastelerias) gemaakt van chocolade & suikergoed, vaak in felle kleuren. Ook wordt de naam van de ontvanger in het voorhoofd van deze (mier)zoete schedel gekerfd. Ze worden cadeau gegeven aan de doden & opgegeten door de levenden. Bakkerijen draaien overuren. Dit gebruik komt voort uit Azteekse tijden, toen schedels een trofee waren & tentoongesteld werden tijdens rituelen als teken van dood & wedergeboorte.

 

 

covid_19_dia_de_los_muertos_allerzielen

Suikergoed. Versierde Schedels – Calaveras de Azucar

 

 

A Celebration of Life. El Dia de los Muertos

 

Mijn lievelingsfoto

 

covid_19_day_of_the_dead_allerzielen

Kleine Catrina. Photo Luis Montemayor

 

 

Laat je inspireren!

Maak een mooi thuis altaar & word een prachtige Catrina

 

 

covid_19_dia_de_los_muertos_allerzielen

Catrina & Me

 

Have fun ?

 

Rosalisa

Sorry, the comment form is closed at this time.