Design District 2015

Eén maal per jaar mag ik weer naar Design District bij Taets op het Hembrugterrein in Zaandam, net onder de rook van Amsterdam. Ik vind het altijd een feestje en het leukste vakevenement voor interiordesign. De vakbeurs DD2015 vindt dit jaar plaats op 3,4 & 5 juni. De eerste twee dagen zijn speciaal voor vakgenoten. Op de laatste dag is iedereen welkom. 

 

design_district_sign

Design District 2015

 

design_district_badge

Design District badge

 

Taets Hembrugterrein

Design District is eigenlijk een soort van Woonbeurs maar dan veel kleinschaliger en intiemer. Zo wie zo is het hele Hembrugterrein al een beleving op zich. Tussen 1895 en 2003 werd hier in het diepste geheim munitie vervaardigd en getest. Het terrein vormde het militaire hart van de stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie bestaande uit 46 forten, batterijen, sluizen en dijken die op de lijst staan van het UNESCO werelderfgoed. Hoewel het karakter van het terrein en haar directe omgeving verwijzen naar vervlogen tijden, is de locatie van alle gemakken voorzien. Het Hembrugterrein zelf is al zo sfeervol. In oude loodsen & pakhuizen met kapotte ramen vindt je de nieuwste pareltjes op het gebied van design. Extra sfeerverhogend dit jaar zijn de grasvelden vol bloeiende klaprozen, boterbloemen, margrietjes en korenbloemen. En als cadeautje een heerlijk zonnetje!

 

100% Design

100% Design in Nederland is voortgezet onder de naam Design District. De organisatie, die al meer dan 10 jaar verantwoordelijk is voor het concept, zet het evenement onder deze naam jaarlijks voort in Nederland. Na een veelbelovende start in de Cruise Terminal Rotterdam (2002) en vele mooie edities in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam (2003) is het evenement verhuisd naar Zaandam. Ongeveer 150 kwalitatieve deelnemers tonen op een beursvloer van 6.000 m² en in de directe omgeving hun nieuwste en beste producten op het gebied van interieurdesign. Het is een leuke mix van gerenommeerde merken die hier hun nieuwste creaties tonen en tevens is het een platvorm voor jonge nieuwe ontwerpers die hier hun design lanceren.

 

Off Site Programma

Ook erg leuk en inspirerend is dat een aantal locaties in de nabije omgeving van het Hembrugterrein speciaal hun deuren openen voor bezoekers van Design District. Zoals Flinders, Studio Dirk Vander Kooij, For Lovers of Interior en Studio Molen. De showroom van Zuiver en Goeds zijn met de MINI shuttle te bereiken. Voor de ingang van Design District staan hippe MINI’s met chauffeur 🙂 klaar om je op vertoon van je toegangsbewijs (gratis) te brengen en als je wilt ook weer netjes terug. De locaties kun je natuurlijk ook op eigen gelegenheid bezoeken. Buiten de hal op eilandjes in het gras presenteren een vijftiental fabrikanten hun noviteiten op het gebied van buitenmeubilair zoals onder andere Dedon, Byotten & Dare Dutch. Bij de DUM-BAR, kun je met een lekker drankje chillen en van al het moois genieten!

 

dedon

Design District Dedon

 

dare_dutch

Design District Dare Dutch

 

byotten

Design District Byotten

 

Mijn Favorieten

Erg benieuwd naar wat me dit jaar zou weten te verassen. In ieder geval waren er weer genoeg mooie vernieuwende dingen te zien. De trend van 2015 “Go Duurzaam” (om niet alleen voor onszelf of voor onze aarde, maar ook voor ons interieur duurzame keuzes te maken om bewust te wonen en leven) was ruim aanwezig. Veel gerecyclede items, een mooi hergebruik van materialen, handwerk, milieuvriendelijke en duurzame oplossingen. Een aantal favorieten, die er althans voor mij uitsprongen, wil ik graag met jullie delen.

 

JOKJOR is opgericht door Olav van Lede en Boudewijn Roest. Olav komt uit de wereld van Architectuur & Design publicaties en interieurdesign, Boudewijn uit de ontwerp en art-direction hoek. Deze werkterreinen en ervaringen kwamen samen bij het oprichten van een nieuw bedrijf dat gericht is op het ontwerp van leuke, slimme en vooral goed doordachte esthetische producten.
De Champ (krukje) is met al zijn mogelijkheden, kleurstellingen en met een zithoogte van 45 cm ontworpen voor iedereen die hun binnen- en of buitenleven wil verfraaien. Afhankelijk van de behoefte kan de Champ gebruikt worden als (bijzet)tafeltje, zitje of als opbergruimte en door de holle dubbelwandige ruimte kan de kruk ook gebruikt worden als koeler voor meerdere (wijn)flessen. Met kussentje € 150 of eiken € 160 of noten € 165 zitting of kurk € 155 ( knipoog naar champagnefles) Hebben!

 

jokjor_champi_wijnkoeler_kruk

Design District Jokjor: Champ wijnkoeler, kruk

 

Ook super mooi geprinte tapijten. Die je zelf kunt customizen. Maximaal 1.90 meter breed en maar liefst 40 meter lang (€120 per m²) De onderkant is van gerecycled rubber dus ook geschikt voor buiten. UV bestendig. (hoe uniek als entree voor een restaurant of hippe strandtent. Ook een super idee voor kinderdagverblijven, you name it)

 

jokjor_geprint_tapijt

Design District Jokjor: geprint tapijt

 

Studio Must (Kevin van Ballegooij & Gemke van Rossum) ontwerpt onder andere tafels, poefs (€300) en fantastische ‘soft seats’ (€700) Voor Studio Must is Design District 2015 de eerste kennismaking met het grote publiek. Je kunt zelf een uniek meubelstuk op maat samenstellen. Zo ontwerp je jouw unieke softseat door naar hartenlust hun stoffen, nostalgische stoffen of stoffen van Kvadat te combineren. Leuk detail: een mooie flos erbij.

 

studio_must_softseat

Design District Studio Must: poef & softseat

 

studio_must_flos

Design District Studio Must detail flos

 

José den Hartog ontwerpt op maat gemaakte handgeschilderde tegels en tableaus voor particulieren, architecten en bedrijven.

 

josé_den_hartog_custom_made_tiles

Design District José den Hartog: hand beschilderde tegeltableaus

 

josé_den_hartog

Design District José den Hartog: hand beschilderde tegeltableaus

 

Verotex (Bart Möhlmann) Verotex Industries is een totaal aanbieder op het gebied van meubelbekledingsmaterialen zoals meubelstoffen, super mooi meubelleer, projectstoffen, gordijnstoffen, buitenstoffen en skai. Zij werken vaak samen met MaXXprint die al deze stoffen digitaal kan bedrukken.

 

verotex

Design District Verotex

 

MaXXprint (Dennis Eulink) is een bedrijf die inspiratie en mooie kwalitatieve visuals biedt voor een esthetisch in- en exterieur. Dennis zijn motto is: Big visuals, great ideas.. Zij blinken uit door de liefde voor het vak en voor alles wat mooi is. Deze liefde delen zij met hun klanten. Hun meerwaarde zit in het aandragen van nieuwe ideeën, inspiratie en creatieve oplossingen. Zij blijven op de hoogte van alle nieuwe trends, technieken en materialen en innoveren volop. Regelmatig introduceren zij nieuwe visuals waarbij kwaliteit en duurzaamheid voorop staan. Grootformaat printen is hun core business Maar stof & kunstleer kun je al laten bedrukken vanaf 1 m² (hoe leuk is dat)  en gordijnen vanaf 30 m.

 

maxx_print

Design District MaXX Print: digitale visuals en geprinte stoffen

 

Emeco (Rene Wolters)  De Amerikaanse firma Emeco produceert al sinds 1944 de alom bekende ‘Navy chair’ Deze is gemaakt van gerecycled aluminium. Een nieuwe variant de ‘Navy 111’ is gemaakt van 111 gerecyclede Coca Cola flessen. Onder op de zitting is het verhaal over de samenwerking met Coca Cola geprint. En achterop de leuning staat een klein coca cola flesje. Hoe enorm leuk! Hun collectie omvat niet alleen aluminium stoelen en tafels. Zoals de  ‘Heritage by Philippe Starck 2001’, een prachtige aluminium handgepolijste schommelstoel. Hebben! Maar dus ook stoelen van ander gerecycled materiaal. Met de Alfi collectie, continueren Emeco en Jasper Morrison het speurwerk om teruggewonnen en gerecycled materiaal toe te passen bij het vervaardigen van langlevende producten.
De zitvlakken van de Alfi collectie zijn gemaakt van 100% teruggewonnen industrieel afval, 92,5% polypropyleen gecombineerd met 7,5% houtvezel, en het onderstel is gemaakt van verantwoord en lokaal geoogst hout en gemaakt door Amish ambachtslieden.

 

emeco_heritage_philippe_starck_2001

Design District Ameco Heritage Philippe Starck schommelstoel

 

emeco_navy

Design District Ameco: Navy chair

 

emeco_navy_101_coca_cola

Design District Ameco 111 Navy Chair

 

Bend is een ontwerpbureau uit Los Angeles. Judith Steenhoven is agent voor Europa. Bend ontwerpt functionele producten voor binnen en buiten. Hun ontwerpen zijn innovatief en speels. Bend stoelen bestaan ​​uit ingewikkelde draad patronen die met de hand worden vervaardigd en worden gepuntlast. Elke ronding is zorgvuldig gemaakt om de grootst mogelijke structurele sterkte te bereiken. De draadpatronen liggen dicht tegen elkaar, niet alleen uit esthetisch oogpunt maar ook voor nog meer comfort. Want ze zitten echt lekker. Verkrijgbaar in frisse vrolijke kleurtjes. De ‘Lucy’ draadstoel (een nieuwe koperen versie) is mijn favoriet. Helaas niet voor buiten geschikt.

 

bend

Design District Bend Lucy Chair

 

eQ+ is een design label met traditionele waarden; comfort, emotie, puur en onderscheidend met lef.
eQ+ richt zich voornamelijk op de projectmarkt en de producten onderscheiden zich door het onconventionele gebruik van materialen, een balans tussen vakmanschap & moderne productietechnieken en ontwerpen die de tijd doorstaan.
eQ+ presenteert een geheel nieuwe stoelen serie, de”Alumni collection”, ontworpen door Geke Lensink en Jesse Visser. De “Alumni collection” bestaat uit een aluminium kuip met verschillende onderstellen (coatingen) eQ+ toont op Design District de serie in leder en in prachtige pastellen met de nieuwe stof Hero van Kvadrat.

 

eQ+_alumin_collection

Design District eQ+ Alumni Collection

 

eQ+_alpha_alumni_collection_wood_hero_kvadrat

Design District eQ+ :Alumni Wood chair, stof Hero Kvadrat

 

Luctra DURABLE Nederland B.V.(Charlotte de Reu)  opgericht in 1991 is een gevestigde waarde op de Nederlandse markt van kantoorbenodigdheden. Op de beurs wordt een innovatieve premium LED verlichting voor de werkplek gepresenteerd. LUCTRA® van DURABLE is het professionele en biologisch effectieve verlichtingssysteem voor de individuele werkplek. Moderne LED technologie in combinatie met de intelligente VITACORE® electronica garanderen niet alleen een extreem egale verlichting op de werkplek. De VITACORE® app (voor tablet en smartphone) creëert een persoonlijke lichtcurve, waarbij de lichtkleur automatisch wordt aangepast en zo de natuurlijke verandering van het licht gedurende de dag simuleren. Het licht past zich aan, aan de biologische klok van de persoon. Dit kun je zelf instellen via de app om het ons allen bekende dip-/ cup a soup momentje te vermijden. Ook voor slechter wordende ogen kun je het licht aanpassen. Zo kun je het wat blauwer/ kouder maken zodat alles beter te lezen is. Er zitten 2 warme en 2 koude powerleds in. In de lamp zit ook een oplader. De lamp heeft een levensduur van 50.000 branduren. Mooi ontwerp!

 

luctra_human_centre_lightning

Design District Luctra Human Centre Lightning

 

Abet BV (Menno Bouwens)  Abet Laminati is als Italiaanse trendsetter al vele decennia een van de grootste en meest toonaangevende producenten ter wereld van een breed scala aan HPL decoratieve plaatmaterialen voor binnen- en buitentoepassingen. (HPL is de afkorting van High Pressure Laminate,ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. HPL is een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars) Dankzij de technisch hoogwaardige en spraakmakende esthetische eigenschappen van de producten, wordt de rol van dit plaatmateriaal steeds belangrijker voor architecten en ontwerpers voor het realiseren van hun projecten. Hun collectie is prachtig geëtaleerd met kleine samples in witte lessenaartjes.

 

abet_laminati_collectie

Design District Abet Laminati Collection

 

abet_laminati_lessenaars

Design District Abet Laminati Collection

 

 

B.I.C. Carpets (Bob Looijschelder) Al 60 jaar lang is B.I.C.-carpets gespecialiseerd in hoogwaardig geweven wollen vloerbekleding. Tapijt en karpetten van zuivere scheerwol van hoge kwaliteit, creativiteit en degelijkheid. Naast een ruime standaardcollectie, maakt B.I.C.-carpets ook ‘contracttapijten’ in opdracht van heel wat projecten in binnen- en buitenland. Een eyecatcher is het geweven tapijt “Tattoo” van Edward van Vliet.

 

bic_milek_tattoo_edward_van_vliet

Design District BIC Carpets: Tattoo Carpet Edward van Vliet

 

Shaw Contract Group (Sacha van Eibergen Santhagens) De mooiste tapijttegels produceren en een positieve bijdrage leveren aan de omgeving en het milieu, dat is de missie van Shaw Contract Group. Tijdens Design District 2015 presenteren zij de nieuwe laatst uitgebrachte, Color at Work Collection. “Kleur beïnvloedt je gevoel” Dit in combinatie met de verschillende installatie methoden die mogelijk gemaakt worden vanwege de verschillende afmetingen van de tapijttegels. Color at Work collection geeft energie en inspiratie. Milieuvriendelijke alternatieven voor de tot nu toe vooral in bv. PVC en bitunen (een stroperige vloeistof op aardolie gebaseerd) geproduceerde vloeren voor de project industrie.

 

shaw_cradle_to_cradle

Design District Shaw Contract Group: Cradle to Cradle

 

Dit jaar DD2015 gemist? Bummer!

Volgend jaar weer een nieuwe kans! Schrijf het alvast in je agenda!

Laat je inspireren en vooral verrassen!

Have fun 🙂

 

Rosalisa

Sorry, the comment form is closed at this time.