Februari 2015: Go Duurzaam

 

go duurzaam

GOEDE VOORNEMENS 

Begin januari maken we trouw allemaal goede voornemens voor een gezonder, beter leven. We zijn ons weer bewuster van ons eigen lichaam en we willen meer sporten en bewegen,minder roken, drinken en eten. Maar we zijn al een tijdje bezig met gezonder en bewuster eten, biologisch en ecologisch verantwoord. Huisgemaakte en streekgebonden producten zijn favoriet. De plofkip & kilo-knaller-vlees kunnen echt niet meer gelukkig.

BEWUSTWORDING

Ook zijn we ons steeds meer bewust van de aarde waarop we leven, de natuur om ons heen en de verschrikkelijke gevolgen ervan als we niet ook hiermee bewuster omgaan. De grondstoffen van de aarde zijn niet onuitputtelijk weten we inmiddels. Vandaar de noodzaak voor duurzame ontwikkeling. Duurzaamheid gaat over de schaarste van de hulpbronnen waarmee welvaart wordt voortgebracht, zowel nu als in de toekomst. De oppervlakte van de aarde is eindig; grondstoffen kunnen op raken. En de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen. Een duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen [aldus Wikipedia] 

En ja, dus ook in interieur design  kunnen we er niet meer omheen: De trend van 2015 is om niet alleen voor onszelf of onze aarde, maar dus ook voor ons interieur duurzamere keuzes te maken om fijn en bewust te kunnen wonen en leven. Voor allerlei activiteiten en producten zijn er inmiddels al duurzame varianten. Denk aan de ouderwetse niet energiezuinige gloeilamp die vervangen is door een Spaarlamp of LED verlichting. Duurzaam hout (FSC) en allerlei fairtrade producten, inclusief diverse keurmerken, waarmee de winkels vol liggen.

DUURZAAM IN INTERIEUR

Maar hoe pakken we dat nu aan in ons eigen interieur? Haal de natuur in huis en ga voor duurzame meubelen. Duurzaam staat gelijk aan uniek en karakteristiek. Het heeft een eigen geschiedenis en verhaal en is dus uniek. Het geeft je huis sfeer.

 

  • Kies dus voor meubels die gemaakt zijn van goed hout met een FSC keurmerk. Dat hout komt namelijk van een duurzaam beheerd bos. Of kies voor bamboe. Dit is eigenlijk een grassoort en het groeit ontzettend snel. Het is een van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen. Bamboe is niet alleen goed voor het milieu, het is ook veerkrachtig en licht.
  • Kies je toch voor nieuwe meubels, zoek dan wel duurzaam geproduceerde producten en accessoires uit.
  • Kies voor meubels die gemaakt zijn van hergebruikte materialen. Zo geef je een meubel een tweede leven. Duurzame meubels met een mooi verhaal doen het altijd veel beter als het tienduizendste zelfde geproduceerde tafeltje uit een grote winkelketen. Ben bewust van wat je aanschaft. Een kek leuk bijzettafeltje in de laatste trend, is hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer helemaal passé. Zonde!
  • Struin eens vaker op sites zoals marktplaats of plan een uitje naar een rommelmarkt of kringloopwinkel voor tweedehands meubilair en creëer zo je eigen unieke en duurzame uitstraling.
  • Geef je oude meubeltjes een tweede leven! Een likje verf doet wonderen! Wel water gedragen verf gebruiken natuurlijk! Binnen no time ziet je oude aftandse meubeltje er ineens weer helemaal tiptop en hip uit. Repareer zelf of kijk je vriend/ man lief aan om een kapot meubeltje te repareren.
  • Recycled plastic of metalen zijn beter voor het milieu omdat hiervoor minder energie en grondstoffen nodig zijn om ze winnen en te bewerken/ verwerken tot nieuwe producten. Recycled glas is hot!
  • Kies voor pure materialen, zoals wol, vilt en katoen.
  • Return of the Stitches: borduren, breien, haken is weer terug van weggeweest. Oké, je oma was een ster in truien breien, maar jij borduurt de meest hippe decoratieve elementen voor in je eigen interieur. We borduren ons tegenwoordig een slag in de rondte en alles is echt te leuk!
  • The sky is the limit: wat dacht je van wildborduren? Als je nou toch de smaak te pakken hebt: Pimp je oersaaie tuinhek buiten of borduur je tuinset. Succes verzekerd. Check mijn bord op Pinterest voor nog meer inspiratie! http://www.pinterest.com/rosalisavilla/yarn-bombing-crocket

HOT TIPS & IDEEEN 

Denk out of the box!

Een mat van oude brandslangen.

Een poef van een stapel tijdschriften bij elkaar gehouden door een riem.

Een vliegergordijn van doppen.

Een salontafel van oude op elkaar gestapelde boeken met een glazen plaat erop. Een stoel, hocker of bank bekleed met lapjes wol,vilt of met oma’s borduurwerkjes. Een loungebank van een paar opeengestapelde pallets.

Een salontafel van een pallet met grote verrijdbare wielen.

Een kruidenrek of letterbak van een pallet aan de muur.

Een springveren matras aan de muur om dingen aan op te hangen.

Een afscheidingswandje van oude deuren.

Een dressoir van diverse gekleurde plastic kratjes.

 

Have Fun  🙂

Rosalisa

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.