Juni 2015: Big Eyes

Column_Stek_Big_Eyes

 

 

JUST ABOVE THE MANTELPIECE

…is een van mijn lievelingsboeken. Jaren terug heb ik het van een vriendinnetje voor mijn verjaardag gekregen. Een groot, prachtig boek vol massa geproduceerde (kitscherige) kunstprenten, die in miljoenen huizen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan in eind jaren ‘50, begin jaren ‘60 boven de schoorsteenmantel hingen. Schilderijen van kinderen, trieste puppies en kittens met grote ogen, galoperende paarden over het strand en half naakte tropische schoonheden op zwart fluweel geschilderd. Wie kent ze niet?

De meeste van deze prenten werden gemaakt door kunstenaars die ervoor kozen om snel geld te verdienen in plaats van een leven lang te lijden voor de kunst. Voor hen was illustraties toegankelijk en goedkoop maken een hoger doel dan te worden herinnerd in de kunstgeschiedenisboeken. Met het ontstaan van de zogenaamde saaie Amerikaanse suburbs (voorsteden) hadden namelijk miljoenen mensen plotseling een heleboel kale muren te vullen. De massaproductie van deze schilderijen veroorzaakt een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Een groot deel van deze mensen wilden iets melancholisch aan hun muren en kozen massaal voor de verdrietige big-eyed  kinderen van Walter Keane. Verdrietige kinderen met in hun armen poedels met grote ogen. Of onschuldig ogende kinderen die eenzaam en verloren zaten in een bloemenveld. Het boek ‘Just above the Mantelpiece’ is nog steeds te bestellen. Het omvat uittrekbare affiches van enkele van de beroemde schilderijen en heeft een prachtige kaft met een fluweel geprint behangetje. Ik zeg meteen doen!

Amazon

 

Just_above_the_mantelpiece

Big Eyes Just above the Mantelpiece

 

BIG EYES

De met een Oscar genomineerde film Big Eyes vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. Het verhaal begint in Berlijn net na de oorlog in 1946. Een jonge Amerikaan genaamd Walter Keane kwam naar Europa om schilder te worden. Zoals hij later schreef in zijn memoires (De wereld van Keane 1983) “Ik zag met een gebroken hart talloze kinderen met grote ogen die vochten voor restjes voedsel in de vuilnis en ik begon deze vieze kleine oorlogslachtoffertjes met hun vuile haren en loopneuzen te schilderen”  Maar Walter zelf was helemaal niet zo’n melancholische man zoals hij zichzelf deed voorkomen. Volgens zijn biografen, Adam Parfrey en Cletus Nelson, was hij een notoire drinker en een minnaar van vrouwen en vooral ook van zichzelf.

Zo ook schrijft hij over zijn eerste ontmoeting met Margaret: “Ik hou van uw schilderijen. U bent de grootste kunstenaar en de meest knappe man die ik ooit heb gezien. De kinderen in uw schilderijen zijn zo triest. Het doet pijn mijn ogen om ze te zien. Hoe u het verdriet dat u in de gezichten van de kinderen portretteert, raakt mij diep” aldus Walter.

 

Walter_Margaret_Keane work_side_by _side_1961

Big Eyes Walter & Margaret Keane 1961

 

margaret_keane_painting

Big Eyes Margaret Keane painting

 

GERECHTIGHEID

In de jaren ‘50 en ‘60 krijgt kunstenaar Walter Keane grote bekendheid met zijn raadselachtige portretten van droevig kijkende kinderen en vrouwen met enorme ogen. Maar uiteindelijk komt de bizarre en schokkende waarheid naar boven. Walters schilderijen worden niet door hem gemaakt, maar door zijn vrouw Margaret.

Echtgenoot Walter signeerde de schilderijen zelf omdat dit, volgens hem, commercieel gezien verstandiger zou zijn. Hij groeide uit tot een beroemdheid en werd een ware kunstsensatie.  En dat was precies wat Walter voor ogen had. De Keanes leefden met een enorme leugen en hielden daarmee de hele wereld voor de gek. De timide Margaret accepteert dit allemaal totdat ze echt helemaal klaar is met Walters gedrag en wil scheiden. In November 1964 verlaat zij hem en verhuist van San Francisco naar Hawaii, waar ze sportverslaggever Dan McGuire ontmoet. In 1965 scheidt ze van Walter Keane en trouwt in 1970 met McGuire. Ook maakt zij in 1970 wereldwijd bekend, via een live radio uitzending, dat zij de echte kunstenaar is achter de big eyed kinderen. Vanuit de ogen van Margaret vertelt de film het verhaal van het fenomenale succes van haar schilderijen en de tumultueuze relatie met haar man die internationale faam kreeg door zich de eer van haar werk toe te eigenen. Walter blijft  volhouden dat hij de schilder is. Voor de rechtbank moeten Margaret en Walter achter de schildersezel bewijzen wie de ware kunstenaar is. 3x raden hoe dat afloopt….Walter beroept zich op een zere schouder. Margaret maakt in 53 minuten een prachtig big eyed schilderij….De jury kent haar een schadevergoeding toe van $4 miljoen. Eindelijk gerechtigheid!

 

Big_Eyes_Margaret_Keane_painter

Big Eyes Margaret Keane

 

MARGARET D.H. KEANE

Oorspronkelijk bekend door haar weemoedige en triest ogende kinderen, schildert Margaret Keane op 88 jarige leeftijd vandaag de dag alleen maar gelukkige kinderen en dieren. Met dezelfde grote ogen ” De ogen die ik op mijn kinderen schilder, zijn een uitdrukking van mijn eigen diepste gevoelens. Ogen zijn ramen van de ziel,”

Margaret D.H. Keane (geboren als Peggy Doris Hawkins in 1927)  is een internationaal bekende en geprezen kunstenaar. Geboren in Nashville, Tennessee begon ze op vroege leeftijd al met schilderen.  Haar eerste expositie was rond 1950 in San Francisco North Beach. Margarets werk trok weinig lofbetuigingen van kunstcritici maar was geliefd en werd bewonderd door de wereld. Ook Andy Warhol was groot fan. Margaret werd een van de meest succesvolle levende kunstenaars in de vroege jaren zestig. Door haar werk ontstond er een heuse ‘big eyed movement’ (grote ogen stroming)  Zij beïnvloede en inspireerde een grote nieuwe stroming kunstenaars. Ook was haar werk een inspiratiebron voor vele speelgoedontwerpen en tekenfilms. (oa. Blythe Dolls) En meer recentelijk ook talrijke illustratoren en nieuwe hedendaagse surrealistische  Pop kunstenaars zoals Yoshitomo Nara en Mark Ryden. (Ben fan van beiden) Actrices Joan Crawford en Nathalie Wood gaven Margaret de opdracht hun portret te schilderen. In de negentiger jaren gaf Tim Burton, een Keanes illustraties verzamelaar en later regisseur van de film Big Eyes, de opdracht om een portret te schilderen van zijn toenmalige vriendin Lisa Marie.

 

Margaret_Keane

Big Eyes Margaret Keane

 

INSPIRATIE

Een van Margaret’s favoriete artiesten is Amedeo Modigliani. Zijn kunst heeft een grote invloed gehad op de manier waarop ze vrouwen schilderde. Door de jaren heen werd Margaret ook beïnvloed door Van Gogh, Henri Rousseau, Leonardo da Vinci, Gustav Klimt, Edgar Degas, Picasso, Sandro Botticelli en Paul Gauguin. Elk van deze kunstenaars hebben haar gebruik van kleur, dimensie en compositie beïnvloed. Zij is een van de meest productieve en invloedrijke kunstenaars ooit en is een Amerikaanse icoon. Na lange tijd op Hawaï gewoond te hebben, woont ze tegenwoordig in Napa County (North California) in de buurt van San Francisco. Ze is tegenwoordig Jehova getuige. Aanbeden door fans en verzamelaars wereldwijd, schildert Margaret op 88 jarige leeftijd nog bijna dagelijks nieuwe vrolijke kunstwerken.

Ik ben fan van Margaret

 

Have fun 🙂

 

Rosalisa

Sorry, the comment form is closed at this time.