Nog maar 3 dagen kun je in de Bijlmerbajes de 3e editie van BIG ART bewonderen. Een initiatief van Anne van der Zwaag, curator, publicist & directeur van Designbeurs OBJECT. De ruim 5000 m² fungeert als podium voor hedendaagse kunstenaars met meer dan 90 XL kunstwerken. Niet alleen de kunstwerken maar met name de fascinerende locatie zijn imposant. Een win-win situatie zou ik zo zeggen. Zeker als je je realiseert dat na Big Art de ontwikkeling tot duurzame stadswijk van start gaat. Nu nog even genieten van kleurig beschilderde gangen vol met sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie & installaties. Deze zijn allemaal zowel te kijk als te koop. Toegegeven, de meeste installaties zijn niet echt geschikt of komen tot hun recht in onze stadse woningen. Maar mocht je wel groots wonen, hou je dan vooral niet in.
Posters Big Art #3
DE BIJLMERBAJES
Het blijft toch een bewogen plek, die Bijlmerbajes. Van horen zeggen dan, he? 🙂 Maar toch… Iedereen kent de roerige geschiedenis van de Bijlmerbajes. Het is fascinerend & voelt dubbel om nu door diezelfde lange gangen te lopen net als alle gevangenen die er ooit hebben vastgezeten. Zoveel geschiedenis… Zoals bijvoorbeeld de 500 meter lange transportgang, de bekende Kalverstraat. In deze imponerende locatie hangen nog steeds bordjes met pijltjes naar de isolatie, luchtplek & polikliniek. Ik bedoel maar…. Je beseft je eens te meer dat het echt een aparte gesloten wereld in je eigen stad was. Je loopt door een gebouw met een beladen geschiedenis. Wat een mooie gevarieerde tentoonstelling. Eentje die verwondert & bewondert.
Bijlmerbajes gang
Bijlmerbajes
Big Art #3 Bijlmerbajes
MIJN SELECTIE FAVORIETE KUNSTENAARS
CELIA HADELER
Celia Hadeler Folds
Allereerst de prachtige Celia Hadeler met haar über coole tapijten genaamd Folds (2018) In een zuurstokroze geschilderde ruimte hangen drie speciale objecten van Celia Hadeler. Alle drie objecten zijn bijzondere vloer annex wandkleden. En alle drie hebben zij kreukels & vouwen. Ze lijken driedimensionaal maar schijn bedriegt. Ze zijn allemaal plat. Een object is gemaakt van acrylaat. Het blauwe tapijt wat gedrapeerd lijkt te liggen op de vloer is van polyamide & het gele wandkleed van wol. Haar werk bestaat uit tegenstellingen & contrasten. Zo is zij gefascineerd door vouwen & kreukels. De daardoor ontstane verschillende kleurgradaties werken als een tromp-l’oeil* Haar vloer/ wandkleden hebben geen standaardformaat maar een grillige outline. Ze zijn namelijk precies zo uitgesneden als de vorm van een echt verkreukeld tapijt. Celia werkt ook in opdracht. Formaten & kleuren zijn te bespreken. De mooie Celia heeft Peruaanse & Duitse roots. Ik ben fan van Celia
*Tromp-l’oeil is Frans voor ‘misleid de blik’. Een kunsttechniek die realistische beelden gebruikt om een optische illusie te creëren zodat het lijkt alsof het afgebeelde object driedimensionaal is.
Celia Hadeler Folds Acrylic Wallhanging
Celia Hadeler Folds Wallhangings
Celia Hadeler Folds Wallhanging wool
Celia Hadeler Folds Wallhanging
ZWIER CORNELISSEN
Ook de serie vrouwenportretten genaamd Through Faces van Zwier Cornelissen raakten mij. Vervreemdend, sprookjesachtig, sereen maar tegelijkertijd rauw & stoer. Zeven enorme gezichten zijn geschilderd op transparante voiles. De portretten zijn levensgroot & de vrouwen kijken je aan met grote ogen. Ze zijn gedurfd, confronterend & nadrukkelijk aanwezig. Maar tegelijkertijd hebben zij een soort van vervreemding die engelachtig & tegelijkertijd stoer is. Het materiaalgebruik is steeds eenvoudig maar het gevoel wat je krijgt als je in de ogen van deze vrouwen kijkt is groots. Omdat de portretten op transparante voiles zijn geschilderd kun je door allemaal heen kijken. Allerlei ogen kijken je aan. Dat werkt vervreemdend maar tegelijkertijd is het heel sereen. Zeker als ook de voiles heel zachtjes bewegen door de wind & de portretten evenzo. Zien & gezien worden. Erg bijzonder.
Zwier Cornelissen Through Faces
Zwier Cornelissen Through Faces
LEONIEK BONTJE
Het werk Sisters (2018) van Leoniek Bontje bestaat uit draden & af en toe een beetje verf. Dunne draden die samen een gezicht of lichaam of object vormen maar meestal vrouwen. De draden zijn als de lijnen van een tekening. Maar ze zijn ook het symbool van het web van het leven. Zij vertegenwoordigen de manier van leven, de relaties en verbinding tussen mensen. Hier in de Bijlmerbajes zijn op een kale witte muur 2 zusjes afgebeeld. Het zijn de twee dochters van de kunstenares zelf. Door de draden blijven de zusjes altijd met elkaar verbonden. Hun band is larger than life. Prachtig.
Leoniek Bontje Sisters
SUZAN DRUMMEN
De Floor Installation (2018) van Suzan Drummen is enorm kleurrijk & bijna hypnotiserend op de kale betonnen vloer. Tegelijkertijd zijn haar vloerinstallaties ook heel symmetrisch. Het bijzondere eraan is dat elk gemaakt kunstobject wat Suzan Drummen maakt vergankelijk is. Alle elementen liggen namelijk los op de vloer. Het doet me denken aan de prachtige gekleurde Rangolis uit India. Waar vrouwen los uit de hand de meest fantastische symmetrische patronen op de grond strooien met gekleurde rijst, droge bloemen, gekleurd zand of bloemblaadjes. Suzan Drummen maakt schilderijen, foto’s, films, installaties & werken in de openbare ruimte. Alle werken ontstaan vanuit de fascinatie voor het kijken. Al spelend met ruimte, illusie & optische effecten, wordt onderzocht wat het oog nog bevatten kan, maar ook de grenzen van schoonheid & bekoring. Wanneer is een beeld verleidelijk, wanneer overrompelend & wanneer afstotend? Behalve bolle lenzen gebruikt zij ook kristal, verchroomd staal, edelstenen, grote & kleine spiegels, gekleurde kralen, knopen, zilverpapier, kunststoffolie, optisch & vensterglas & nog vele andere materialen.
Suzan Drummen Floorinstallation
Suzan Drummen Floorinstallation
Suzan Drummen Floorinstallation
LOTTE VAN LIESHOUT
De Bossche Lotte van Lieshout www.lottevanlieshout.nl schilderde een jaar lang elke ochtend een ochtendnaakt op een houten schilderspalet. Een intieme serie Ochtend Naakten. Een studie om haar eigen lichaam te her/ ontdekken. Om te zien & te ervaren hoe haar lichaam veranderde gedurende dat ene jaar, mede door een aantal miskramen. Persoonlijk & intiem.
Lotte van Lieshout Ochtend Naakten
Lotte van Lieshout Ochtend Naakten
Lotte van Lieshout Ochtend Naakten
NOBUHIRO NAKANISHI
De Japanse Nobuhiro Nakanishi toont in de Bijlmerbajes zijn installatie Layer Drawing (2010) Hij fotografeert eerst een omgeving gedurende een bepaalde periode. Vervolgens print hij zijn afbeeldingen in chronologische volgorde op panelen van acryl. Nakanishi probeert hiermee de ruimtelijke verandering & de oneindige stroom van tijd te vangen. Hier 27 plastic prints van de skyline in Tokyo. Tokyo Sunrise (2010) Heel betoverend.
Nobuhiro Nakanishi Layer Drawings Tokyo Sunrise
Niels Post On Spam Comment Spam 2017
Eveline Visser Training Happiness 2019
Eveline Visser Training Happiness 2019
Florentijn Edelgonda de Boer To Bite one’s own Tail, 2017
Marinke van Zandwijk Site Specific Glass Installation 2018
Olav Slingerland Big Circle 2012
Olav Slingerland Puntkom Projectie 2017
Andrea Radai Wallpaper 2007
Jans Muskee The Introduction 2018
Peter Vink Licht installatie
Peter Vink Licht installatie
Stefan Gross Flower Bomb 2017
BAJES KWARTIER
De Bijlmerbajes, officiëel Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, was van 1978 tot 2016 een gevangenis & een huis van bewaring in Amsterdam Oost vlakbij het Amstelstation. Anders dan de naam zou vermoeden staat de Bijlmerbajes niet in de Bijlmer maar in Overamstel. Het gebouw is ontworpen als een humane gevangenis & werd in 1978 geopend zónder tralies voor de ramen. Toen bleek dat het glas van de ramen toch niet helemaal onbreekbaar was J werden alsnog tralies geplaatst. Deze werden lamellen genoemd. Het complex bestaat uit zes torens die elk een inrichting waren. Zo was er ook een vrouwentoren. Elke toren had meerdere paviljoens. De torens zijn onderling verbonden door een lange gang, die door de gevangenen de Kalverstraat werd genoemd. De hoofdingang van de gevangenis ligt op ongeveer 5 minuutjes lopen vanaf metrostation Spaklerweg.
Big Art Bijlmerbajes
Big Art Bijlmerbajes
Big Art Bijlmerbajes
Bijlmerbajes
De komende jaren transformeert het terrein in een hoog tempo tot een nieuwe energie neutrale stadswijk, het zogenaamde Bajes Kwartier. Architectenbureau OMA & een groot aantal andere partners gaan samenwerken aan dé duurzame wijk van de toekomst.
Vier gevangenistorens worden gesloopt, één wordt herbouwd & één getransformeerd tot groene toren, met een verticaal park & stadslandbouw. Het hoofdgebouw van de gevangenis wordt het designcluster. Een plek voor kunstenaars van internationale allure. Bij het bouwen van de wijk wordt 98% van het materiaal van de gevangenis hergebruikt. De bouw begint in 2019 & in 2021 worden de eerste woningen opgeleverd. Waar kan ik me inschrijven?
Nog maar een aantal dagen te zien!
Gemiste kans hoor, echt!
Have fun 🙂
Rosalisa
Sorry, the comment form is closed at this time.