Augustus 2015: What’s Cookin’?

Column_keukentrends

Column Keukentrends 2015

 

KEUKENTRENDS

In September 2013 heb ik al een column geschreven over keukentrends. En, laten we wel zijn, niets is veranderlijker dan een trend. Dus laat je dus inspireren, maar blijf ook gewoon dicht bij jezelf. En nogmaals, ben je niet gezegend met een riante woonkeuken maar met een stads pijpenla keukentje, dan ook kun jij jouw keuken helemaal 2015 pimpen door allereerst bewust te kiezen voor bijvoorbeeld vakmanschap, in plaats van naar de keukenboer te rennen voor de zoveelste standaard keuken. Want wat is er leuker als een unieke keuken? Als je ook nog eens bewust gebruik maakt van duurzame en natuurlijke producten mag je jezelf helemaal een schouderklopje geven. Materialen en inrichting  worden zó gekozen zodat er een rustige balans ontstaat en je keuken eenvoud en bescheidenheid uitstraalt. 

 

ZACHT KLEURENPALET

Zachte materialen en materialen met een matte uitstraling zijn hot. De keukenkleuren anno 2015 zijn dan ook de lichte kleuren en natuur/ aardetinten zoals mat sneeuwwit, houttinten en koper accenten. Of een vergrijsd pallet met een rustig, ingetogen karakter. Felle kleuren zijn uit en zó 2014. ( tja… daar zit ik dan met mijn roze / lime-groene keuken) Met als enige uitzondering kekke keuken accessoires. Die mogen dan weer wel in felle kleurtjes! Gelukkig maar 🙂

 

AMBACHT & VAKMANSCHAP

Handwerk is nog steeds erg populair. We klussen er massaal op los. Want wat is er leuker om zelf iets te maken? We zien deze ambachtelijke trend al enkele jaren in het interieur terug. Denk aan een krattenkabinet gemaakt door een ambachtsman of een handgemaakte sofa door de meubelmaker op de hoek. Zo ook worden in de keuken kastjes, werkbladen en andere keukenelementen met de hand gemaakt. Je keuken wordt zo uniek en persoonlijk. En krijgt allure door je te onderscheiden. Dus demonteer al diezelfde kunststof keuken frontjes en vervang ze door verschillende formaten en type houten frontjes. Schilder ze in het juiste kleurenpalet en voilá je hebt je eigen unieke funky keuken. Een prachtig voorbeeld van zo’n droomkeuken (smelt) vindt je bij Vieira (Colombia)  Voor de crisis waren maatwerkkeukens onbetaalbaar. En nog steeds moet je wel even sparen, maar dankzij slimme inkoopstrategieën is een maatwerkkeuken tegenwoordig even duur als of zelfs goedkoper dan een gewone keuken. Dus wat let je?

 

 

keukentrends_vieira_colombia

keukentrends ontwerp Vieira

 

 

NATUURLIJKE EN DUURZAME PRODUKTEN

Deze trend is zich al een paar jaar aan het ontwikkelen. (Check mijn column ‘Go Duurzaam’ van Februari 2015) Men heeft steeds meer respect voor de natuur en de invloed hiervan op onszelf. Met ons groeiende bewustzijn voor duurzaamheid en het milieu wordt 2015 een nog groener jaar dan 2014. Het gebruik van natuurlijke producten is überhip. Wij halen graag de natuur in huis door te kiezen voor (eerlijk) hout en graniet. Deze materialen zijn eenvoudig te bewerken en kunnen worden aangepast om je eigen unieke inrichting samen te stellen.

 

LICHTBETON & PANBETON

We gaan voor stoerder en goedkoper maar wel milieu vriendelijker  en vooral heel erg leefbaar!  Met name lichtbeton is een keukentrend die we steeds vaker terugzien. Lichtbeton is een bijzonder materiaal. Het heeft de eigenschappen van beton, maar is 60% lichter. Lichtbeton geeft de keuken een stoere, strakke en industriële uitstraling. Van Concrete LCDA ‘s hand is het Panbeton: Dit is een wandbekleding met een voorkant van echt ruw beton en een lichtgewicht schuim paneel als achterkant. Het is gemakkelijk te snijden en te installeren. Er bestaan 12 standaardmodellen, elk leverbaar in 7 kleuren.  Ook deze panelen bieden een simpele oplossing om een eigentijdse sfeer met een authentiek materiaal als beton te creëren.

 

ENERGIEZUINIGE APPARATUUR & VERLICHTING

Steeds meer mensen gaan ook over op de aanschaf van energiezuinige groene apparatuur, zoals een zuinige vaatwasser of een energievriendelijk fornuis. Het verbruik van deze apparaten ligt een stuk lager dan andere modellen. Dus ook fijn voor je portemonnee. Dankzij de handige energielabels is het gemakkelijk een duurzame keuze te maken. Niet alleen door het gebruik van groene apparatuur maar ook door de aandacht voor natuurlijk koken en voor verse en natuurlijke producten dragen we ons steentje bij. Door talloze groene kruidenplantjes in leuke glazen potjes worden onze keukens dubbel zo groen. We zijn goed en bewust bezig! Een troost: patatjes bakken mag nog steeds hoor, maar dan wel in biologische olie.

Ook de verlichting wordt uiteraard milieuvriendelijk. LED verlichting wordt in steeds meer modellen ingebouwd. Lange strips LED verlichting worden bijvoorbeeld onder het werkblad aangebracht. Dit biedt een uniek en sfeervol gevoel. De helderheid van de verlichting kan eenvoudig met een afstandsbediening worden aangepast. De tijd van alleen een plafondlamp en het lichtje van de afzuigkap is echt 2014.

 

EEN BELEVINGSKEUKEN VOL STRUCTUREN

De zintuiglijke waardes zoals voelen, ruiken, proeven en ervaren zijn heel belangrijk geworden in onze steeds visueler wordende maatschappij. In de keuken proeven en ruiken we ons al suf. Maar nu willen we ook verschillende structuren en texturen kunnen voelen. Gladde kunststof keukendeurtjes zijn passé en krijgen een voelbare houtnerf alsof het een echte houten deur is. Ook ruwe materialen worden ook steeds meer toegepast. Massief houten (schuif)deuren met flinke knoesten en scheuren of een robuust keukenblad in betonlook met een ruwe en onregelmatige structuur zijn helemaal anno 2015.

 

 

keukentrends

Keukentrends belevingskeuken vol stucturen

 

 

BACK TO CLASSIC

We willen steeds weer de nieuwste en leukste snufjes voor onze keukens. In onze steeds modernere en strakker ogende keukens, zie je toch weer de revival opkomen van de klassieke keuken maar dan wel met de allerlaatste high-tech toepassingen. Moderne elementen worden klassiek. Deze combinatie van modern en klassiek maken onze keukens uniek. Enerzijds heb je de eenvoud van de strakke moderne keuken en anderzijds de warme cosy look van de gezellige klassieke keuken. Zo zie je ineens tip-on (door zachtjes aan te tikken gaan greeploze laatjes, kastjes en voorraadkastjes open en dicht) kasten van steigerhout of van andere houtsoorten verschijnen. Deze houtsoorten geven de keuken haar klassieke look en brengen daarbij veel sfeer in de ruimte.

.

PITT COOKING

Hier liggen de kookpitten los op het werkblad. De klassieke gasfornuizen hebben 4 of 5 branders. Deze zijn in een vast patroon op het fornuis gemonteerd. Bij Pitt Cooking bepaal jezelf waar de branders op het fornuis komen. Hoe cool is dat! Dankzij de handige montagetechniek kan iedere Pitt eenvoudig worden verplaatst. Zo kun je jouw wok strategisch plaatsen of kleine branders verwisselen met grote branders.

Tenminste als we nog langer op gas blijven koken…?

 

Keep Calm & Stay Green!

Have fun 🙂

 

Rosalisa

 

Sorry, the comment form is closed at this time.