GROOTSTE GRATIS OPENLUCHT BEELDENTUIN VAN NEDERLAND
Elk jaar is het weer een feestje om bij de persopening van ArtZuid aanwezig te mogen zijn. Helemaal natuurlijk als het zonnetje lekker schijnt & de beelden annex sculpturen nog mooier tussen het groen langs de lange lanen omhoogrijzen. Dat ik een groot fan ben van de tweejaarlijkse internationale beeldententoonstelling moge geen verassing meer zijn.
Oud Zuid weer wordt weer zo’n drie maanden omgetoverd tot een tijdelijk openluchtmuseum. ArtZuid is een culturele organisatie opgericht in 2008 met als doel een tweejaarlijkse beeldententoonstelling van wereldklasse te organiseren in het monumentale stedenbouwkundige Plan-Zuid van architect H.P. Berlage.
6E EDITIE: DE TUIN VAN AMSTERDAM ZUID
In 2009 is de eerste editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ArtZuid, op initiatief van Cintha van Heeswijck een feit. Om het jaar wordt deze deftige behouden buurt wakker geschud door een brutale verassende beeldenroute. ArtZuid is inmiddels een culturele attractie van formaat & wordt bezocht door mensen uit alle lagen van de bevolking werkelijk overal vandaan. Met een spannend & vernieuwend aanbod van moderne & hedendaagse beelden van zowel nationale als internationale kunstenaars. Dat dit al 5x méér dan geslaagd is, is wel gebleken. De tentoonstelling trekt gemiddeld meer dan 350.000 bezoekers & is het grootste gratis kunstevenement van Nederland. Dit jaar is de zesde editie. Bij het informatiepaviljoen op de Minervalaan staat een houten hand met uitgestoken wijsvinger. Dit kunstwerk staat eigenlijk op het Museumplein tentoongesteld maar vanwege de Ajax huldiging (vandaag 16 mei) is de hand voor de veiligheid verhuisd naar Zuid. (Aimé Mpane Enkobo Yebela) Meer dan slim plan!
MEER FIGURATIEVE KUNST
In deze zesde editie is ervoor gekozen meer figuratieve beelden te selecteren. In tegenstelling tot de vorige editie met veelal abstracte kunstwerken. Dat werd door de minder ervaren kunstkenner toch vaak niet helemaal goed begrepen bleek achteraf. Mensen kunnen zich toch makkelijker identificeren met figuratieve kunst als het wat voorstelt. De beeldenroute biedt nu een prikkelende afwisseling aan contrastrijke beelden, sommige uitgesproken figuratief, andere bijna abstracte uitingen van figuratieve kunst & vrolijk stemmende installaties.
MIJN TOP 3
Klaarblijkelijk ben ik toch ook een onervaren kunstkenner want ik ben fan van de meest figuratieve beelden…
01.Het immens witte glanzende beeld van Kate Moss in yoga pose standje-niet-te-doen midden op de Apollolaan is toch echt veruit mijn favoriet. Vanuit elke hoek is het fascinerend. Kate zorgt hopelijk niet voor aanrijdingen op de Apollolaan… Heerlijk onbeschaamd & straight in your face. Prachtig in details (check het strikje van haar yoga outfitje op haar rug) Het levensgrote beeld is gemaakt van gegoten brons, met een witgeschilderde afwerking.
Marc Quinn Myth ‘Sphinx’ The knotted Venus of our age (Kate Moss)
02.Net als in de 2009 editie blijf ik fan van Yoshitomo Nara met zijn megagrote schattige witte puppy met gespreide wiebel pootjes & staartje omhoog. Deze naadloze glanzend witte hond heeft een surrealistische schaal, net als de poortwachters bij de Shinto heiligdommen maar het herinnert ons ook eraan hoe groot een hond kan lijken als je klein bent. Door een puppy te vergroten tot het formaat van een Aziatische olifant, geeft Nara aan de inherente schattigheid een gevoel van dreiging. Beïnvloed door zowel punkrock als door Disney-films & Japanse cartoons heeft Nara een gemakkelijk herkenbare stijl van figuratief werk ontwikkeld, zowel twee- als driedimensionaal. Ik ben fan. Miste alleen de rode neus 🙂 #naradog
03.De zeven blingbling badkuipen in twee rijen opgesteld in het gras als een luxe badhuis op de Minervalaan mag ook in mijn top 3. Intrigerend is de gouden man die met zijn vingers zen-doodles in het water van de badkuip schrijft. Reflecterend water waarin de Amsterdamse lucht wordt weerspiegeld. Jan Fabre (ook wel de Belgische Jeff Koons genoemd) imponeerde al eerder met een XL gouden schildpad met als gouden berijder een zelfportret van Fabre himself. (Searching for Utopia) Dit jaar exposeert de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa wederom een prachtig beeld tegenover het Hilton hotel. Weliswaar in een kleinere variant als het bruin bronzen beeld Duna van een vorige editie maar het blijft indrukwekkend door zijn platte driedimensionale vorm.
THEMA TUSSENRUIMTE & VERBINDING
De curatoren Michiel Romeyn en Jhim Lamoree hebben de beeldhouwkunst in hun hart gesloten & maakten een toegankelijke tentoonstelling. Samen met Cintha van Heeswijck, directeur van ArtZuid, gaven zij invulling aan het thema Tussenruimte & Verbinding. De ruimtes tussen de gebouwen die onbenut blijven worden nu met kunst gevuld. En zo wordt er ook verbinding gemaakt met de mensen die erlangs lopen. Men gaat automatisch met elkaar in gesprek over wat men wel of niet mooi vindt. Er ontstaat spontaan een dialoog. Zo stroomt er figuurlijk weer bloed door de aderen van Zuid. Een win-win situatie dus. Kunstenaars worden uitgenodigd te reageren op een aantal pleinen & bij de hagen op de Apollolaan een ensemble van beeldhouwwerken te plaatsen. Bij elke haag creëert een beeldhouwer een unieke omgeving, een theatraal tableau vivant dat ontroert, overrompelt, verwart of aan het denken zet.
DE TUIN VAN AMSTERDAM ZUID
De beeldenroute ligt in het hart van Berlage’s Plan Zuid, de ruim opgezette woonwijk met brede lanen, pleinen & veel openbaar groen. Door de curatoren voor deze editie betiteld als ‘de Tuin van Amsterdam Zuid’. Bij de inrichting van de tentoonstelling waren beroemde Renaissance-tuinen de inspiratiebron. “Een tuin als kunstwerk, die lering & vermaak brengt voor de bezoekers. Zoals we dat kennen van de tuinen rondom het paleis van Versailles bij Parijs”, aldus Jhim Lamoree. De hagen op de Apollolaan fungeren als decors & coulissen, met de kunstwerken als acteurs. Op de gazons van de Apollolaan & de Minervalaan is een vlootschouw van spraakmakende figuratieve beeldhouwkunst te zien.
De geboorte van Apollo, de God van de Kunsten met zijn negen muzen. Onbewerkt staal & hout. Bevroren beweging door de kettingen. De negen muzen beelden allen een andere faculteit uit van de Kunst. Ivan is de jongste Nederlandse kunstenaar met zijn eerste grote imposante buitenwerk.
THEMA VERBINDING & LEVENDIGHEID
De nieuwe Pleinenroute belicht de architectuur, geschiedenis & beeldhouwkunst van de buurtpleinen vanaf de Berlage Brug tot het Olympisch Stadion. Hier ligt het accent op verbinding & levendigheid
De rode draad in het werk van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm is zijn speelse, humoristische kritiek op misstanden in onze consumptiemaatschappij. Zijn keuze voor alledaagse onderwerpen & gebruiksvoorwerpen maakten Wurm wereldberoemd. Hilarische augurken & knakworsten op een sokkel.
Vanaf 17 mei tot en met 15 september 2019 kun je genieten van 80 kunstwerken in de openbare ruimte van vijftig gerenommeerde internationale kunstenaars. Op de Minervalaan tegenover het Hilton start de 2,5 km lange beeldenroute langs de Apollolaan, Minervalaan & de Zuidas. Nieuw is de zogenaamde pleinenroute die de kunst & architectuur op pleinen in Berlage’s Plan Zuid in de kijker zetten. Want hoeveel prachtige pleinen hebben we wel niet in Zuid?
Dus neem een picknickmandje mee, met of zonder bubbels & geniet van een prachtige wandeling door de imposante openlucht beeldentuin van mijn geliefde Oud Zuid. Laat je verassen, verwarren, ontroeren, overrompelen door alle moois.
ARTZUID ANNEX AMSTELVEEN
De beeldenroute maakt tevens een uitstapje naar Amstelveen met een solotentoonstelling van Klaas Goebbels tussen Museum Jan van der Togt Museum en het Cobra Museum & verbindt het oude stadscentrum met het nieuwe stadshart. De Nederlandse kunstenaar is vooral bekend om beelden & schilderijen van tafels, stoelen & koffiekannen.
DEELNEMENDE KUNSTENAARS ARTZUID 2019
Aime Mpane Enkobo, Marc Quinn, Yoshitomo Nara, Jésus Rafael Soto, Ivan Cremer, Jan Fabre, Jaume Plensa, Erwin Wurm, Antoine Poncet, Aristide Maillol, Arman, Armando, Atelier Van Lieshout, Barry Flanagan, César, Charlotte van Pallandt, Dan Graham, Daniel Götten, David Altmejd, Dini Thomsen, Eja Siepman van den Berg, Elsa Tomkowiak, Gabriel Lester, George Struikelblok, Gerda Maise, Gloria Friedmann, Henk Visch, Irene Fortuyn, , Jean Dubuffet, Jems Koko Bi, Jerzy Kedziora, Jim Dine, Joel Shapiro, Johan Tahon, Judith Wiersema, Karel Appel, Klaas Gubbels, Matthew Monahan, Michiel Romeyn, Morgan Betz, Nancy Rubins, Nick Ervinck, Nic Jonk, PJ Roggeband, Roberto Barni, Sachi Miyachi, Theo Jansen, Tom Claassen, Tony Matelli, Wim Delvoye, Yubi Kirindongo.
INFO
De Amsterdam Sculptuur Biënnale omvat een uitgebreid randprogramma met rondleidingen, artist talks & educatief programma gericht op kunsteducatie voor kinderen. De tentoonstelling is 24/7 gratis toegankelijk. Routekaarten & catalogi zijn verkrijgbaar in het Informatiepaviljoen op Minervalaan 1. Check artzuid.nl
STEENGOED
EEN DIKKE LIKE – THUMB UP
Deze duim, een kunstwerk van César zegt alles. De zesde editie is wederom meer dan geslaagd. Een dikke vette LIKE. THUMB UP!
Have fun 🙂
Rosalisa
Sorry, the comment form is closed at this time.