April 2016: Love, Peace & Wisdom

unnamed

Column Love Peace & Wisdom voor aan je muur

 

 

 

Keuzes keuzes keuzes…

 

Oké, je wilt iets op die kale muur… maar wat? Een groot schilderij? Of juist een verzameling aan kleine schilderijtjes? Ga je voor een origineel? Of een reproductie? Koop je iets als investering? En kies je dan voor een schilderij of een foto van die ene hippe fotograaf? Huur je iets bij de Kunstuitleen? Of heb je juist gespaard voor iets eigens? Zo vreselijk moeilijk. Keuzes keuzes keuzes…..

 

 

Aanwezig & bepalend

 

Iets voor aan de muur is voor mij echt een hersenbreker. Kleurenplannen voor hele huizen maak ik zonder problemen, maar vraag me niet wat aan de muur te hangen. Buiten het feit dat ik dat voor mezelf niet eens kan besluiten, vind ik dat ook zo persoonlijk dat ik dat voor niemand kan of wil bepalen. Want hoe dan ook is het behoorlijk aanwezig in je ruimte. Volg gewoon je hart (what’s new?) Koop nooit zomaar iets als opvulling aan je muur. Loop in winkels met een grote boog om alle ingelijste kant&klaar posters en doeken voorbij. Boring!

 

Een andere probleem van iets aan de muur is dat het vaak zo bepalend is. Daar is niets mis mee natuurlijk. Maar na een tijdje wil ik wel weer ergens anders tegenaan kijken. Jij niet? En laten we wel zijn, ook smaken veranderen .… Zul je net zien, heb je flink gespaard om dat fantastische schilderij of foto te kopen, ben je het na een tijdje alweer helemaal beu om er dagelijks tegenaan te kijken. Heel herkenbaar. Wat dan? Op Marktplaats zetten? Zonde. Ruilen? Van ruilen komt huilen. Op zolder zetten? Ook zonde….

 

 

XL formaat

 

Mijn muren zijn eigenlijk best wel leeg (dit tot mijn eigen lichtelijke verbazing)

In tegenstelling tot mijn vorige huis wat uitgroeide tot een hysterisch en historisch plakboek op de muren. Alles wat ik mooi en inspirerend vond kreeg een plekje op de muur. En geloof me dat was veel!

 

De kunst is om te doceren weet ik nu. Hele dilemma’s in mijn hoofd. Ik hou namelijk van iets groots. Ben nou eenmaal fan van blow-ups. Maar hoe groter des te bepalender. Dubbel zo moeilijk dus. En wil ik dan een afbeelding of een object? Een object is immers decoratief en dus minder bepalend in je ruimte. Keuzes keuzes keuzes….

 

 

peace_love_malas_madumadu

Madumadu Peace & Love Malas

 

 

 

Fairtrade & fairmade

 

Ik heb een mooi compromis gevonden. Jippie! Decoratief én symbolisch. Handgemaakt én uniek. En ook nog eens in een fijn (groot) formaat. En in het huidige tijdsbeeld van fair-trade en fair-made scoort het wat mij betreft een dikke tien. Ik ben fan!

 

 

peace_love_feather_mala_madumadu

Madumadu Peace, Love & Feather Mala

 

 

peace_mala_madumadu

Madumadu Peace Mala

 

 

love_mala_madumadu

Madumadu Love Mala

 

 

Madumadu

 

Ik had de dames al gespot op de Showup beurs. Twee leuke blonde vrouwen, Linda en Jorinde, vriendinnen en studiegenoten al vanaf 1992. Inmiddels zijn ze 23 jaar vriendschap, levenservaring, 7 kinderen, 2 landen en een paar carrières verder. Linda woont en werkt op Bali met man en 4 dochters. Jorinde woont en werkt in Den Haag met man, 1 dochter en 2 zoontjes. Omdat Linda permanent op Bali woont, kunnen zij zelf ontwerpen en lokaal produceren. Daardoor hebben zij unieke items, die net even anders zijn dan veel andere producten die van daar komen. Hoe ze dat doen? Lang leve de whatsapp en facetime. Samen richtten zij hun bedrijf Madumadu op. Madu betekent letterlijk honing, Madumadu staat voor schatjes, maar ook voor puur, robuust en het goede leven.

 

 

madu_madu_bali_life_project

Madumadu Bali Life Project

 

 

madumadu_bali_life_project

Madumadu Bali Life Project

 

 

 

Bali Life Project

 

De dames produceren met hart en ziel en zijn trots deel uit te maken van het Bali Life Project! Het BLP steunt Balinese moeders uit de sloppenwijken van Denpasar. Vaak verbannen door hun families leven zij een kansarm leven rondom de vuilnisbelt. Door deze vrouwen houten mala’s te laten rijgen voor Madumadu, verdienen ze een normaal salaris. Hiermee kunnen ze zichzelf en hun kinderen voedsel, medische voorzieningen, kleding, school en een betere toekomst geven. Ieder dag dat de vrouwen werken, betekent een dag minder op straat bedelen en een betere toekomst voor zichzelf en hun gezin. Ook de mensen die hun peace- en harten mala’s maken zijn blij met het werk wat ze kunnen doen. Daarbij gaat het trouwens niet alleen om het financiële aspect. Het hebben van werk of meer verantwoordelijkheid geeft mensen meer zelfvertrouwen en daarmee ook meer hoop en zicht op een betere toekomst.

 

Hierdoor is in korte tijd een gemeenschap ontstaan. Fantastisch om de positieve ‘vibe’ die bij hun vriendschap is begonnen, te zien groeien en te merken dat ook in Nederland mensen openstaan voor hun verhaal. Voor Jorinde & Linda zijn de moeders van BLP een extra motivatie om van Madumadu een bloeiend bedrijf te maken. Het is mooi om te zien dat je echt verschil kunt maken in iemand anders leven. Met ieder verkocht product, maken zij niet alleen ons consumenten in Nederland, maar ook vele moeders en kinderen in Bali blij! Een win-win situatie dus.

 

 

 

Mala

 

Een mala is eigenlijk een Boeddhistische bidsnoer met 108 houten kralen. Maar ook in het westen kopen steeds meer mensen tegenwoordig een mala om hem te gebruiken als (gebeds)ketting of armband. Madumadu produceert zulke houten geregen kettingen maar hebben er een eigentijdse draai aangegeven. Hun mala’s zijn voor aan de muur, zogenaamde woonkettingen. Allemaal in een fijn XL formaat. Een woonketting is maar liefst zo’n 86 cm lang. De veer is 56 cm hoog, 21cm breed en 4 cm dik. Elke kraal is ongeveer 2,5 cm dik en de kralenketting telt 29 cm.

Zo hebben zij een Peace mala (een houten 70s vredesteken) een Love mala (een houten open hart) en een Lucky Coin mala (een houten geluksmunt) in hun collectie. Elke mala is uniek, handgemaakt en geregen. Het heeft een positieve en symbolische betekenis. Alle mala’s zijn mooie eerlijke unieke fair-made eyecatchers in ieders interieur.

 

 

veer_mala_madumadu

Madumadu Feather Mala

 

 

veer_malas_madumadu

Madumadu Feather Mala

 

 

Feather mala

 

Mijn favoriet. Een grote houten veer aan een houten kralenketting. Als object aan je muur. Uiteraard handgemaakt en uniek. Het gebrande hout heeft een mooie diepgang. De stoere veer oogt vederlicht zelfs in hout. Prachtig op elke muur.

De veer heeft van origine een magische betekenis. In verschillende culturen wordt gedacht dat veren symbolen zijn van hogere gedachten en spirituele vooruitgang. Oude culturen zagen vogels als goddelijke wezens omdat zij schepselen van de hemel zijn en daardoor dichter bij God staan. Doorgaans staat de veer voor (goddelijke) wijsheid, verlichting of waarheid. Ik ben fan! Hebben!

 

 

Laat je inspiveren 🙂

Love & Light

 

Rosalisa

 

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.